Linkovi

Barr najambiciozniji ponuđač za Plivu


Američka kompanija Barr jučerašnjim je hrvatskim dnevnim novinama obznanila namjeru objavljivanja ponude za preuzimanje hrvatske farmaceutske tvrtke Plive.

Prošlog tjedna hrvatska je javnost svjedočila budnom nadmetanju za većinski paket Plive između dviju kompanija – islandskog Actavisa i američkog Barra. Posljedica toga bio je rekordan rast vrijednosti dionica Plive na Zagrebačkoj burzi koncem prošlog tjedna na 760 kuna po dionici. Analitičari u hrvatskoj procjenjuju da vrijednost dionice Plive ne bi trebala premašiti vrijednost veću od 800 kuna jer bi rast iznad toga mogao biti kontraproduktivan za kompaniju.

Predsjednik Plivine Uprave, Željko Čović, skloniji je ponudi američkog Barra. Prošlog tjedna je održao zajedničku konferenciju za novinare s glavnim izvršnim direktorom Barra, Paulom Bisarom. Govorili su o poslovnoj politici Plive nakon Barrova preuzimanja. U javnosti se tako stekao dojam da je posao preuzimanja većinskog paketa Plive od strane Barra već gotov. Nakon toga, netko nepoznat na Zagrebačkoj je burzi po visokoj cijeni većoj od 700 kuna po dionici otkupio čak 20 posto Plivinih dionica. Ispostavilo se da je to učinio konkurentski ponuđač u kupnji Plive – islandska tvrtka Actavis. Predsjednik Uprave Plive, Željko Čović, nazvao je potez Actavisa neprijateljskim pokušajem preuzimanja Plive i pozvao dioničare da ništa ne poduzimaju sa svojim dionicama dok Barr ne dobije odobrenje američke regulatorne agencije i ne objavi ponudu za stjecanje najmanje 50 posto dionica Plive.

Na zajedničku konferenciju za novinare šefova uprave Plive i izvršnog direktora Barra, prošlog je tjedna reagirala Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, upozorivši vrh Plive i Barra da se preuzimanje Plive mora obaviti po zakonom propisanoj proceduri, i da se bilo kakvo preuzimanje prije zakonskog - neće tolerirati. Potencijalni kupci prema proceduri toj agenciji moraju predati obvezujuće ponude i tek tada počinje formalan postupak natjecanja za preuzimanje Plive.

Kad je cijena Plivinih dionica posrijedi, stanje na Zagrebačkoj burzi jučer je, prema riječima glasnogovornika Zagrebačke burze Željka Karduma, bilo isto kao i u petak: «O trgovanju dionicama Plive na Zagrebačkoj burzi danas, mogli bi reći – ništa novoga. Cijena se stalno drži na onoj od petka, dakle 760 kuna. Promet je dosad nekih 13 milijuna kuna.»

Novi vlasnici Plive, međutim, neće moći napraviti ništa bez hrvatske Vlade i Europske banke za obnovu i razvoj, koje zajedno posjeduju oko 30 posto dionica te tvrtke. Premijer Ivo Sanader prošlog je tjedna izjavio kako je cijena dionica Plive za državu važna, ali ne i najvažnija, te dodao: «Važno je i to da Pliva ostane brand, da proizvodnja ostane u Hrvatskoj, da se radna mjesta sačuvaju, a po mogućnosti i da se ulaže još više.» Natjecanje nad vlasništvom Plive tek počinje kad oba ponuđača, i Actavis i Barr, Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga predaju svoje obvezujuće ponude. Tek kad naprave taj korak, dioničari Plive imat će jasnu sliku vrijednosti obiju ponuda.

XS
SM
MD
LG