Linkovi

Reuters: 'Unatoč strahu od stranaca, mnogi Hrvati voljni su prodati nekretnine'


Izvještajna agencija Reuters objavila je članak o tržištu nekretnina u Hrvatskoj. Zanimanje stranaca za kuće i stanove u Hrvatskoj pripisuje se približavanju Europskoj uniji, koja zabranjuje diskriminaciju u vezi kupnje nekretnina i zapošljavanja, kada je riječ o državljanima drugih članica.

Ton članka agencije Reuters osniva se na tvrdnji da je u Hrvatskoj zamjetan 'strah od stranaca' koji bi – kako se navodi – zbog svoje kupovne moći mogli 'istisnuti' starosjedioce. 'Konzervativne stranke pozvale su vladu da zatraži od Bruxellesa odgodu potpune liberalizacije tržišta' – piše u članku.

Prema službenim podacima, u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj je kuću kupilo oko 4 tisuća stranaca, no prema procjenama broj je u stvarnosti deset puta veći. 'Bez obzira na uzbunu u javnosti, mnogi su Hrvati skloni prodati stan ili kuću strancu' – navodi Reuters riječi djelatnice jedne dubrovačke tvrtke koja prodaje nekretnine. 'Ljudima treba novac za renoviranje vlastite kuće, neki šalju djecu na fakultet, a neki prodaju kako bi pokrili troškove života' – izjavila je Reutersu Slavica Gavranić iz Dubrovnika.

******

Dnevnik Wall Street Journal objavio je članak Richarda Lindzena, profesora atmosferskih znanosti sa Sveučilišta MIT, koji kritizira tvrdnje bivšeg američkog dopredsjednika Ala Gora prema kojima svijetu prijete vrlo negativne posljedice globalnog zatopljavanja.

Al Gore tvrdi da među znanstvenicima postoji konsenzus kada je u pitanju globalno zatopljavanje i njegove posljedice. Richard Lindzen u članku koji objavljuje newyorški Wall Street Journal tvrdi pak da takav konsenzus u akademskoj znanosti ne postoji. 'Topljenje ledenjaka, rast razine mora, češći i jači uragani, brže širenje tropskih bolesti' – sve su ovo prema Richardu Lindzenu tek 'navodne kataklizme', za koje uopće nije izvjesno da će se dogoditi i koje su se u prošlosti već ponavljale bez nekih strašnih posljedica po svijet.

'Al Gore straši ljude tako što stalno ponavlja jedno te isto, umjesto da malo bolje prouči što je znanost zaista utvrdila' – piše u Wall Street Journalu.

XS
SM
MD
LG