Linkovi

Film tjedna: 'Povratak Supermana'


Jedan od najlegendarnijih junaka stripova vratio se na velike ekrane pod redateljskom palicom Bryana Singera, tvorca prva dva filma "X-Men". Alan Silverman razgovarao je sa Singerom, kao i glavnim glumcima filma "Superman Returns".

Nakon što ga nije bilo pet godina, odjednom, Superman se vraća. U redakciji lista "Daily Planet", urednik Perry White želi saznati sve što se s njim zbivalo za to vrijeme. Lois Lane je ranije uvijek imala priču o Supermanu, ali njegov joj je odlazak slomio srce. Našla je drugog dečka, ima i dijete, a u međuvremenu, bila je i nagrađena Pulitzerom za članak naslovljen 'Zašto svijetu NE treba Superman'.

U zadnjih desetak godina, nekoliko puta se govorilo o snimanju još jednog filma o ovom super-junaku, ali svaki put bez rezultata. No, sada je on konačno ponovno poletio pod redateljskim okom Bryana Singera, koji kaže da ovaj novi film slijedi originalni hit iz 1978. u kojemu je glumio sada pokojni Christopher Reeve: "Mnogo sam naučio o tome režirajući dva filma "X-Men": postoji izvjesna povijest radnje prije mene, a bit će je i nakon mene. Moja je odgovornost ponašati se kao staratelj Supermenovog djela i poštovati njegovo postojanje. Istodobno, međutim, pokušao sam unijeti i moj vlastiti pogled na glavni lik … ali nisam pokušavao ponovno izmisliti toplu vodu … samo sam ju pokušao ponovno zagrijati."

Redatelj Singer je bio odlučan da lik Supermana, kao i njegovog drugog JA – Clarka Kenta -, tumači potpuno novo glumačko lice. Odabrao je zgodnog, visokog glumca iz Iowe, Brandona Routha, koji priznaje da je već i samo odijevanje Supermenovog kostima bilo pravi izazov: "Kada sam prvi put odjenuo kostim, nisam još ni pročitao knjigu dijaloga niti učio za ulogu, a našao sam u središtu sobe pune kostimografa koji su me svi ogledavali i ocjenjivali. No, otada pa nadalje, mogao sam pratiti kako napredujem uranjajući se u tu ulogu i u sam karakter lika. Kad je došlo do snimanja, već sam se i osjećao k'o Superman." //

Kate Bosworth glumi Lois Lane, novinarku koja uz svu svoju izvjestiteljsku vještinu – nagrađenu Pulitzerom – nekako ne uspijeva shvatiti da je njezin blagi i pitomi kolega Clark Kent – koji jednako misteriozno nestane na isto pet godina! – ustvari Superman. "Ma, u tome je čitava draž priče. Nitko čitavu priču ne shvaća ozbiljno. To je bajka o Supermanu. Tako je napisana i takvu ju volimo; to je njezina čarolija," kaže ona.

Supermanu, naravno, treba i super-negativan protivnik: Lexa Luthora glumi oskarovac Kevin Spacey. Novog dečka Lois Lane – nećaka urednika Perryja Whitea - tumači James Marsden, dok samog Whitea glumi Frank Langella. U ulozi Supermenove pomajke pojavljuje se Eva Marie Saint. Nakratko se pojavljuju i dvije zvijezde iz serije o Supermanu, iz pedesetih godina – Noel Neill i Jack Larson, a tu je, zahvaljujući kadrovima snimljenim za film iz 1978, i pokojni Marlon Brando kao Jor-El, Supermanov otac s planeta Kryptona.

XS
SM
MD
LG