Linkovi

Carolyn See: 'Nikad neće biti drugog tebe'


U svom novom romanu 'Nikad neće biti drugog tebe', spisateljica Carolyn See osvrće se na život u Los Angelesu s teriorizmom u pozadini. Mike O'Sullivan razgovarao je s autoricom o njenoj knjizi, gradu koji ju je inspirirao i procesu pisanja romana.

Carolyn See kaže da je njeno posljednje prozno djelo roman o Los Angelesu, gradu u kojem su dom pronašle apsolutno sve imigrantske skupine. Svaka od njih ima svoj jezik, običaje i načine ponašanja: "Mjesto kao što je Los Angeles u velikoj je mjeri nalik eksploziji kineskih petardi: nemate pojma koji vrag će se sljedeći dogoditi. Tako da volim pisati o Los Angelesu zato jer je amorfan, prostran i ne možete ga nikad shvatiti. Cijela fraza "odavde ne možete doći tamo" iskovana je za Los Angeles."

Većina radnje događa se u bliskoj budućnosti, u okruženju prilično mutno definirane terorističke prijetnje. Jedan od glavnih likova romana, liječnik, uključen je u pripreme za potencijalni bioteroristički napad. Prijetnja je nejasna ali zlokobna, a odgovor vlade traljav. Međutim, to se sve događa u pozadini. Roman prati obične ljude koji proživljavaju svoj svakodnevni život u okruženju tjeskobe i rastuće zastrašenosti.

"Tu je ogromna skupina kineskih imigranata, neka vrsta ostatka bijele protestantske obitelji, te drugih likova svih vrsta koji lutaju uokolo i pokušavaju svim silama ostaviti dobar dojam i ponašati se odgovorno. Ali, ne uspijevamo uvijek svi," kaže Carolyn See.

Carolyn See piše prozu i dokumentaristiku, čak i neke scenarije za hollywoodske filmove. Kao dugogodišnji književni kritičar sastavila je i vodič za potencijalne pisce pod naslovom 'Književni život: savjet za pisce i druge sanjare'. Njezin glavni savjet: pišite ono što vam je poznato: "Ne možete stvarno izmisliti nešto što niste nikada vidjeli, ali spojiti osobine i obilježja dvije tri različite osobe i stvoriti lik kakav nikad prije niste vidjeli, to možete. Kao da pravite kolače. Ulijete malo mlijeka, malo brašna, jedno jaje i miješate – i to ispadne kolač."

Gospođa See također savjetuje budućim piscima diskreciju: "Nemojte sramotiti svoju djecu tako da govorite drugim ljudima da ste pisac ili da to želite biti. Jednostavno držite to za sebe i dugoročno gledano svi će vam biti zahvalni."

A naša autorica drži za sebe rasplet svoje nove knjige, kako ne bi pokvarila užitak potencijalnim čitateljima. Ipak, dodaje da najveća prijetnja likovima njenog romana ne dolazi od terorizma nego od njihova unutarnjeg straha i da njena priča o Los Angelesu ima sretan završetak.

XS
SM
MD
LG