Linkovi

Majke s punim radnim vremenom


Mnoge poslovne žene u Sjedinjenim Državama naprave pauzu u karijeri kako bi postale majke s punim radnim vremenom i odgajale svoju djecu. A onda se vraćaju na posao. Mnoge od njih kažu kako je tajna uspješnog povratka na posao razviti strategiju povratka i prije napuštanja posla na duže vrijeme.

Monica Samuels je radila kao odvjetnica 12 godina i bila predsjednica organizacije Young Republicans kada je rodila prvo dijete. Monica Samuels objašnjava tadašnju situaciju. "U tom trenutku najveći dio vremena provodila sam na poslu. Moje dijete je, nažalost, uvijek bilo zakinuto. Nekada bih provodila s njim samo sat vremena uvečer i onda bih još bila odsutna i vikendima".

Monica Samuels dodaje kako je u trenutku kada je ostala trudna dobila izvrsnu poslovnu ponudu. "U tom trenutku shvatila sam da ako nastavim ovim putem, samo ću povremeno viđati djecu, a ne netko u čiji sam život zaista uključena. Napustiti posao je bila vrlo teška odluka, no mislim da sam dobro odlučila".

Međutim, dok je bila kod kuće s djecom, Monica Samuels je jednim dijelom ipak ostala uključena u poslovni svijet, misleći na dan kada će se morati vratiti. Primjerice, išla je na satove dodatne edukacije i nastojala ostati u tijeku s onim što se događa u njezinom profesionalnom polju. Više od 60 posto poslovnih žena, koje napuste posao kako bi se posvetile djeci, jednoga dana se žele vratiti na posao.

U svojoj knjizi Comeback Moms, autorice Monica Samuels i novinarka J.C. Conklin, opisuju desetke strategija koje su primijenile žene koje su se uspješno vratile na posao. "Intervjuirale smo preko stotinu žena iz cijele zemlje, primjerice i teksašku guvernerku Ann Richards, ministricu obrazovanja Margaret Spellings i, dakako, Karen Hughes, zamjenicu američke državne tajnice za pitanja javne diplomacije i odnose s javnošću, koju smatram pravim primjerom uspješnog povratka na posao".

Karen Hughes je napustila Bushevu administraciju kada je njezin sin bio u srednjoj školi. Međutim, ostala je jednim dijelom uključena u ono čime se bavila dok je radila. Onda je njezin sin otišao na studij i ona se vratila na posao. Monica Samuels dodaje kako je Karen Hughes u intervjuu naglasila kako je jako važno održati obećanje koje date svome šefu i ispuniti ono što se od vas traži, ako već i tvrtka izađe u susret vama.

Autorica Monica Samuels naglašava kako je učenje novih vještina, dodatna edukacija i povezanost s ljudima iz istog poslovnog sektora možda još i važnije tada kada ne radite. Ona na kraju ističe kako je volontiranje ili posao na pola radnog vremena dobar način da žene koje se žele vratiti na posao pokažu neprekinuti interes i iskustvo u određenom profesionalnom polju.

XS
SM
MD
LG