Linkovi

New York Times: 'Željni osvete, Palestinci hvale Hamas'


Dnevnik New York Times objavljuje reportažu iz pojasa Gaze gdje se stanovnici pripremaju za napad izraelske vojske koja nastoji kazniti počinitelje napada na jednu njezinu kontrolnu točku na teritoriju Izraela, uz granicu s palestinskim teritorijem.

U incidentu su ubijena dva izraelska vojnika, dok je jedan otet.

Iako će očekivani upad izraelske vojske u pojas Gaze građanima donijeti brojne probleme, stanovništvo nije kivno na Hamas – piše New York Times. Palestinci dapače hvale ovu ekstremnu organizaciju, tvrdeći da od Izraela ionako ne očekuju ništa dobro te da je 'najvažnije osvetiti se'.

S druge strane, piše newyorški list, Izraelci su očekivali da će se pojas Gaze smiriti, nakon povlačenja izraelskih okupacijskih snaga prošle godine te demontiranja svih židovskih naselja. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci, Palestinci su iz Gaze na teritorij Izraela ispalili stotine raketa, i to na civilne ciljeve. Zbog toga, piše New York Times, Izraelci smatraju vojnu akciju u Gazi opravdanom, čak ako su žrtve i palestinski civili.

******

Dnevnik USA Today piše da Kongres 'potiho' radi na povećanju plaća za članove Zastupničkog doma od dva posto, u obliku povišice zbog rasta troškova života.

Odredba o povećanju plaća 'sakrivena' je u sveobuhvatnom zakonskom paketu koji se odnosi na proračun Ministarstva prometa. Zbog toga se o njoj Kongres neće trebati izravno izjašnjavati, što se mnogima ne sviđa. Primjerice, neki senatori smatraju da povišica nije opravdana. Senatorica Hillary Rodham Clinton želi da se bilo kakva povišica za članove Kongresa poveže s povišenjem zajamčene minimalne nadnice koja se nije promijenila od 1997. godine i iznosi 5 dolara i 15 centi.

Član Zastupničkog doma ima bruto godišnju plaću od 165 tisuća i 200 dolara, što je četiri puta više od prosječne godišnje plaće. Plaća člana Zastupničkog doma ista je kao i plaća suca saveznog suda, zamjenika ministra i viših dužnosnika savezne vlade.

Dnevnik USA Today navodi mišljenje jednog stručnjaka koji kaže da prosječni kongresmen ima često netipične troškove, primjerice on ili ona ima dva doma – u svom izbornom okrugu te u Washingtonu, koji je iznimno skup grad.

Kada se to uzme u obzir, plaća kongresmena je za washingtonske prilike prosječna – kaže jedan bivši član Zastupničkog doma.

XS
SM
MD
LG