Linkovi

Članovi Udruge potrošača i proizvođača Zinfandela o svojim utiscima nakon prvog, “povijesnog” posjeta Hrvatskoj i degustaciji vina od plavca maloga


Skupina članova kalifornijske Udruge potrošača i proizvođača Zinfandela (Zinfandel Advocates & Producers, http://www.zinfandel.org ) vratila se iz svog prvog posjeta Hrvatskoj, pradomovini zinfandela. U Dubrovniku je za njih bila priređena degustacija vina od plavca maloga. Svoje utiske, mišljenja, ocjene iznosi nekoliko proizvođača i potrošača Zina.....

U skupini od nešto više od 80 Amerikanaca, našli su se ljudi sa svih strana Sjedinjenih Država. Najveći broj, razumljivo, iz Kalifornije, ali ima Zinfandel svoje strastvene štovatelje, a Udruga članove, i u svim drugim saveznim državama pa su na krstarenje, kojemu je cilj bio – uz seminare i degustacije Zinfandela, na brodu, bolje upoznati vina nekih zemalja Sredozemlja, krenuli i neki iz Texasa, Nevade, Oregona, čak sa dalekih Havaja, ali i s istočne strane Amerike, iz Kentuckyja, West Virginije, Floride, New Jerseyja, Connecticuta....Dubrovnikom su svi odreda bili opčinjeni, i ljepotom grada i dočekom koji su im priredili Ured gradonačelnice i Turističke zajednice Dubrovnika kao i uslugama Atlasa. Opći zaključak je bio – posjet je premašio očekivanja! Definitivno mu se vraćaju na duže, rekli su mnogi, a dao im je Dubrovnik i želju da vide više od Hrvatske, da posjete druga mjesta, da saznaju više o povijesti, da probaju i druga vina....Na web siteu ZAP-a, već su postavljeni neki od komentara – Razgledanje Dubrovnika i degustacija vina bili su od povijesnog značaja! Gradska kavana pripremila je za nas posebna jela, dalmatinska klapa nas je sjajno zabavaljala, znanstvenici Maletić i Pejić, sa Zagrebačkog Sveučilišta održali su zanimljivu prezentaciju i predavanje o povijesnoj povezanosti zinfandela sa sličnim hrvatskim sortama.

Richard Flores, vođa skupine i, sa četvoricom kalifornijskih vinara-proizvođača Zinfandela, jedan od službenih predstavnika ZAP-a, kaže da je prezentacija bila vrlo zanimljiva svima, proizvođačima jednako kao i potrošačima....

“To je za nas, iz Sjedinjenih Država, i normalno....Zinfandel je manifeštacija svih nas, svega onoga što mi jesmo, u Americi, u Kaliforniji, a svi smo od negdje drugdje došli....zato nam je to predavanje svima bilo zanimljivo...Profesori su nam pružili puno više informacija o srodnim sortama grožđa nego što smo očekivali, više nego što nam je bilo poznato.”

Svi su bili fascinirani rezultatima novijih istraživanja hrvatskih znanstvenika u povijest zinfandela, no ono što je sve najviše interesiralo, naravno, ono što su jedva čekali, bilo je – kušati vina, vidjeti kakva su....Ponuđeno je bilo 19 vina od plavca maloga, od proizvođača s Pelješca, Hvara, zatim jedno vino od Ivice Radunića, u čijem vinogradu je pronađeno onih nekoliko trsova crljenka, te prvo vino, napravljeno lani, od crljenka, eksperimentalno, fakultetsko....

“Mnoga vina bila su po karakteru i stilu vrlo slična našim ranim Zinfandelima,” kaže Richard Flores, “onome što smo mi radili, u Kaliforniji, sredinom 70-ih godina. Bilo je među hrvatskim nekoliko dobrih, velikih vina, barem tri su iz te ponude za mene, kao potrošača, kao ljubitelja vina, bila čarobna, vrlo, vrlo privlačna. Bilo je i nekoliko vina s manama, sve skupa me je zbilja podsjetilo na ono razdoblje u Kaliforniji prije 30-35 godina kad smo i sami za ozbiljno počinjali, kad smo eksperimentirali sa Zinfandelima. Ono što me je najviše impresioniralo bio je entuzijazam koji sam zamijetio među proizvođačima. Hrvatska vina pratim već nekoliko godina, primijećujem velike pomake i poboljšanja, a temeljeno na onome što smo kušali tog dana, u Dubrovniku, u hrvatskim je vinima puno potencijala.”

Mišljenje Richarda Floresa dijeli i Charles Mara, proizvođač Zinfandela (http://www.marawines.com), trgovac vinima, vinski savjetnik, profesor enologije i cijenjeni sudac na prestižnim takmičenjima vina, ukratko – wine guru, “sila” u američkoj industriji vina...

“Rane 70-e, sredina 70-ih, apsolutno...Mislim da je najvažnija stvar njihov entuzijazam, njihov interes, mogućnosti i prilika koje sada imaju da prave vina....Mnogi od vinara su bili prisutni, to puno govori o njihovim namjerama, o želji da saznaju i nauče više, da vide reakcije potrošača. Od 19 vina koja smo kušali, nisu sva bila dobra, ali neka su bila vrlo prihvatljiva. U procesu učenja prave se i pogreške, to je potpuno normalna stvar, tako se uči praviti bolje. To se događalo i nama, to sam vidio i u Dubrovniku, ali to nije ništa negativno, samo pozitivno. Jedino što bih ja htio naglasiti – sve dolazi od vinograda, sve u njemu počinje, ono što je u vinogradu, u tlu, do potrošača ide, vinogradu i hrvatski vinari moraju posvetiti najveću pažnju, sve ostalo je onda puno lakše.”

Charles Mara je izrazio veliku želju da se vrati za 2-3 godine, da vidi vina 2006, 2007, da vidi razlike, da vidi gdje se proizvođači vina od plavca maloga u tom trenutku nalaze... “I volio bih jako da hrvatski vinari dođu u Kaliforniju. I naši su, iz Nape, isli u Bordeaux, da vide kako se pravi Cabernet Sauvignon, idu i sada, proizvođači Pinot Noira, iz Oregona, recimo, u Burgundiju. Za proizvođače vina od plavca maloga svakako bi bilo zanimljivo i korisno posjetiti Kaliforniju.” Charles Mara je, za jednog od domaćina, spremno ponudio sebe i svoju vinariju.

Jedna stvar koja je ne baš ugodno iznenadila i Richarda Floresa i Charlesa Maru bile su cijene par vina koja su im se naročito dopala. Mnogi su, naime, poslije degustacije otišli u obližnju trgovinu vinima. “Ne znamo je li ona samo za strane turiste, ali cijene nekim vinima bile su, i u tom slučaju previsoke,” rekli su, zatim dodali:”Naravno da je kvalitet odlučujući faktor, ali konačni odlučujući čimbenik je ipak – hoće li potrošač kupiti to vino, hoće li ono doći do potrošača. Svrha vina nije da sjedi na policama, ono se pravi da bi u njemu mogao uživati svatko, da bi ga mogao uživati uz jela.”

Vrlo pozitivno iskustvo s degustacije u Dubrovniku ponio je i vinar Justin Boeger (http://www.boegerwinery.com), dopredsjednik ZAP-a, s početkom srpnja i novi predsjednik Udruge potrošača i proizvođača Zinfandela. U toj ulozi, za njega je posjet Hravtskoj bio od posebnog značaja....

“Svrha cijelog puta je i bila okupiti ljude koji vole Zinfandel, posjetiti Hrvatsku odakle je sorta k nama došla, ispitati naše korijene, barem što se tiče zinfandela.”

Prezentacija profesora Pejića i Maletića naročito je impresionirala Justina Boegera kao i znanstvena suradnja između Sveučilišta Kalifornije, u Davisu, i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Izrazio je veliku želju da se vrati, da, kao vinogradar i proizvođač Zinfandela, od hrvatskih znanstvenika i više sazna.

“A onda još [povrh te izuzetno zanimljive prezentacije] imali smo prilike kušati 19 različitih hrvatskih vina, od plavca maloga, bio je to veliki užitak, posebna zgoda. Ja sam premlad,” dodao je Justin, “da bih se sjećao naših Zinfandela iz sredine 70-ih godina, ali rekao bih da su me mnoga hrvatska vina od plavca maloga podsjetila na cijeli niz sadašnjih i vrlo popularnih kalifornijskih Zinfandela. Mislim da imaju veliki potencijal kod američkog potrošača. Mislim, također, da bih sada, u slijepom kušanju, mogao prepoznati hrvatska vina, mislim da bi se ona isticala, po dobrome.”

Po dobrome, hrvatska vina i Dubrovnik pamte i članovi Udruge ZAP-a na potrošačkoj strani – “Dubrovniku i Hrvatskoj se definitivno vraćamo...Degustacija je bila i informativna i obrazovna...Mi jako cijenimo naša kalifornijska vina, ali hrvatska su bolja od vina iz nekih naših drugih područja,” te riječi od Creagera Browna, iz Texasa; “možda još uvijek malo ‘nezrela,’ možda još uvijek malo laka i srednjeg profila okusa, ali daju puno nade, puno obećavaju,” komentar Patricka Mikusa, iz Floride; “nisam znao što očekivati, bio sam ugodno iznenađen, prenijet ću svoja iskustva drugima, naročito jednom mom prijatelju, uvozniku vina,” rekao je Preston Tyson, iz savezne države West Virginia.

Rebecca Robinson, izvršna direktorica ZAP-a, najtoplije zahvaljuje Dubrovniku i svim vinarima koji su tako toplo dočekali članove Udruge potrošača i proizvođača Zinfandela. Vrlo je zadovoljna i agencija iz Nape, Food and Wine Trails (http://www.foodandwinetrails.com) koja je, za ZAP, organizirala taj povijesni posjet pradomovini zinfandela. Dubrovnik je već na itineraru istog krstarenja za iduću godinu, predsjednik agencije Larry Martin nada se da će i neka druga mjesta biti uključena. U znak zahvalnosti, na putu je donacija te agencije Udruzi Dingač, simbolična, ali u znak pažnje za napore svih vinara i njihovo sudjelovanje, ali i nagovještaj budućih posjeta, suradnje i razmjene.

XS
SM
MD
LG