Linkovi

Budućnost nogometa u SAD-u


Nogomet je možda najpopularniji sport na svijetu, međutim Amerikanci već desetljećima odolijevaju nogometnim uzbuđenjima. Njihova pozornost je, naravno, usmjerena na tri glavna američka sporta, bejzbol, američki nogomet i košarku. I dok nogomet ubrzano dobija na popularnosti među mlađim Amerikancima, starija generacija ne pokazuje zanimanje čak i dok je ostatak svijeta zalijepljen za televizijske ekrane na kojima gledaju svjetsko prvenstvo. S ranim ispadanjem američke reprezentacije otežani su izgledi da će nogomet postati sastavni dio američke sportske scene.

Nogomet nije stran Amerikancima. Američka reprezentacija nastupila je na prvom svjetskom prvenstvu 1930. godine. No od samog početka nogomet je u Sjedinjenim Državama pratio imidž imigrantskog sporta. Nakon svjetskog prvenstva 1974. godine nogomet je privukao veću pozornost Amerikanaca. Sljedeće godine pokrenuta je sjeverno-američka nogometna liga, prva veća profesionalna organizacija s ove strane Atlantika.

Prvo ime tog nadmetanja bio je klub New York Cosmos u kojem su nastupali igrači iz 16 zemalja uključujući brazilsku legendu Pelea, zatim Talijana Georgia Chinagalia i njemačku zvijezdu Franza Beckenbauera. Do 1977. godine gledanost američkih nogometnih utakmica porasla je na 62 tisuće ljubitelja ovog sporta. Peppe Pinton, nogometni veteran i nekadašnji član uprave Cosmosa, prisjeća se tih zlatnih dana kad su Amerikanci punili stadione kako bi gledali neke od najvećih nogometnih zvijezda na svijetu.

"Amerikanci su navikli gledati pobjednike, superzvijezde, najbolje igrače u svim sportovima…Oni ne pristaju na inferiornost. Cosmos nije bio najuspješniji u prvim godinama nego onda kad su stigli svi veliki igrači. Ljudi su počeli dolaziti na stadione, a gužva je onda privlačila i druge. Cosmos je rušio rekorde gledanosti u Seattleu, Miamiu, Tampi, Bostonu u Chicagu, a potom je ekipa putovala diljem svijeta, čak i u Kinu."

No 40-tak godina Sjedinjene Države se nisu uspjevale kvalificirati na svjetsko prvenstvo jer većina igrača u američkim klubovima nisu bili američki državljani. Tek 1990., kad je stasala nova generacija američkih igrača, Sjedinjene Države su se plasirale u završni turnir. Peppe Pinton dodaje da je američki trijumf na prvom svjetskom nogometnom prvenstvu za žene, 1991. godine, otvorio vrata za rekordno gledateljstvo na svjetskom nogometnom prvenstvu 1994. godine koje je održano u Sjedinjenim Državama.

"Kad se svjetsko prvenstvo igralo ovdje, 1994. godine, svi su stadioni bili pune što pokazuje da Amerikanci vole važne događaje i pobjednike. Kad bi se sutra osnovao novi Cosmos sa zvijezdama poput Ronalda, Raula, Zidanea i kad bi igrali protiv bilo koje strane ekipe, na stadionu u New Yorku bilo bi 70 tisuća gledatelja."

No u američkom profesionalnom nogometu danas nema zvijezda i unatoč sve većem zanimanju mladih Amerikanaca, nogomet nije popularan u široj javnosti. Čak i činjenica da su se Sjedinjene Države plasirale pet puta zaredom na svjetska prvenstva te su ušle u četvrtfinale 2002. godine, loše igre u Njemačkoj nanijet će udarac naporima za popularizaciju nogometa u Sjedinjenim Državama. Peppe Pinton ipak ima nekoliko ideja kako bi se nogomet mogao dodatno popularizirati s ove strane Atlantika.

"Ligu treba ojačati, utakmice igrati tijekom cijele godine te dovesti strane nogometne stručnjake koji tu nisu samo zbog novca. Trebala bi postojati i bolja organizacijska struktura koja bi omogućila veću suradnju među klubovima. Bilo bi dobro kad bi se mogle dovesti i strane zvijezde koje bi na stadione privukle mlade Amerikance, ali i druge ljubitelje ovog sporta. "

Peppe Pinton, kao i drugi američki zaljubljenici u nogomet, kaže da postoje brojni pozitivni trendovi. Nogomet je sport koji najbrže raste u Sjedinjenim Državama i neki predviđaju da bi, za nekih 25 godina, mogao postati podjednako popularan kao američki nogomet, bejzbol i košarka. U međuvremenu, u Sjedinjene Države doseljeni nogometni navijači, ne trebaju biti tužni zbog ispadanja američke selekcije. Oni mogu navijati za svoje matične zemlje, kao i za sve druge reprezentacije koje su još uvijek u konkurenciji.

XS
SM
MD
LG