Linkovi

Bivši dekan znanstvenog centra američke vojske - 'kineski špijun'?


Dnevnik Washington Times piše o 66-godišnjem djelatniku američke vojne obavještajne službe koji je priznao da je kineskim obavještajcima dostavljao strogo povjerljive informacije.

Ronald Montaperto je bio dekan Centra za azijsko-pacifičke sigurnosne studije – vojne ustanove u kojoj se obrazuju časnici američkih oružanih snaga. Ukoliko bude osuđen, Monapertu prijeti kazna zatvora do 10 godina te novčana kazna do četvrt milijuna dolara.

Visoki dužnosnik Pentagona je za Washington Times izjavio da je ovaj djelatnik američke vojske s 22 godine dugom karijerom bio 'kineski špijun'.

Kineske je obavještajce među ostalim obavještavao o američkim saznanjima glede prodaje kineskog raketnog oružja arapskim zemljama – piše Washington Times. Prema washingtonskom dnevniku, Robert Montaperto isticao se pro-kineskim stajalištima, te je tijekom svoje akademske karijere često kritizirao bilo koga tko je glede politike Pekinga imao oštrija stajališta.

******

Dnevnik New York Times piše o akciji newyorške policije protiv muškaraca koji u tamošnjoj podzemnoj željeznici seksualno napadaju putnice. Istraga se koncentrira na blaže, iako za žrtve vrlo ponižavajuće, oblike fizičkih nasrtaja – poput diranja, pripijanja uz žrtvu, sugestivno dobacivanje…

Policijska istraga je otežana jer je teško definirati koji oblici takvog ponašanja potpadaju pod odredbe kaznenog zakona. Vagoni newyorške podzemne željeznice često su pretrpani, a žrtve najčešće odlučuju da je najbolje ignorirati incident, makar kako uvredljiv bio – piše New York Times.

U nekim stranim gradovima poput Mexico Cityja i Tokija zbog ovog problema uvedeni su za vrijeme najvećih gužvi posebni 'vagoni za žene'. Novinar Timesa sumnja da će se ovako radikalna mjera uvesti u New Yorku. No autor navodi da su incidenti s blagim formama seksualnog zlostavljanja u newyorškom metrou razmjerno česta pojava koju žrtve najčešće ne žele prijaviti policiji.

XS
SM
MD
LG