Linkovi

Amerikanci i dalje velikodušno doniraju u humanitarne svrhe


Amerikanci su prošle godine donirali više od 260 milijardi dolara. Najviše se poklanjalo u humanitarne svrhe – primjerice organizacijama koje su pomagale žrtvama uragana Katrina, žrtvama tsunamija u Jugoistočnoj Aziji te žrtvama potresa u Pakistanu.

Nakon razdoblja izdašnog doniranja, u prošlosti je često nastupao takozvani 'umor donatora' - milijuni građana jednostavno su nakon izvjesnog vremena počeli poklanjati manje svote ili su pak prestali donirati uopće. Međutim, najnovije istraživanje u Americi pokazuje da se to ovaj put nije dogodilo.

Zaklada Giving USA prikuplja statističke podatke o filantropskih donacijama u Sjedinjenim Državama. Podaci za prošlu i ovu godinu pokazuju da Amerikanci u humanitarne i druge svrhe danas daju razmjerno više a ne manje novca – bez obzira na nekoliko humanitarnih katastrofa koje su se dogodile jedna za drugom.

'Nakon uragana Katrina i niza drugih prirodnih katastrofa, zabrinuli smo se da će američki donatori prestati sa svojim velikodušnim davanjima, mislili smo da će jednostavno ignorirati žrtve nedavnog potresa na Javi' - kaže Haris Iskandar, dužnosnik veleposlanstva Indonezije u Washingtonu, koji je zadužen za kontakte s američkim humanitarnim organizacijama. On dodaje da ga Amerikanci međutim niti ovaj put nisu razočarali te da su poslali znatne novčane donacije Crvenom križu, kao i direktno indonezijskoj ambasadi u Washingtonu – sve u prilog žrtvama potresa na Javi.

Ahmed el-Bendary, radi za islamsku dobrotvornu organizaciju Islamic Relief iz Burbanka u Kaliforniji. "Naši odnosi s donatorima pokazuju da su oni uvijek tu, spremni da odgovore na humanitarnu krizu i pomognu nam" – rekao nam je ovaj liječnik iz Burbanka u Kaliforniji.

Inače, organizacija Islamic Relief surađuje s američkom Adventističkom crkvom, u zajedničkom humanitarnom projektu dostavljanja pomoći kriznim područjima u svijetu, u vrijednosti od milijun i 600 tisuća dolara. I druge humanitarne organizacije u Sjedinjenim Državama nadaju se da građani neće postati pasivni te da će nastaviti s duboko ukorijenjenom američkom tradicijom pomaganja bližnjem u nevolji.

XS
SM
MD
LG