Linkovi

Nacionalni atlas SAD na internetu


Web sajt koji vam danas predstavljamo namijenjen je svima koji vole zemljovide i žele naučiti više o Sjedinjenim Državama.

"Radi se o zemljovidima i zemljopisnim proizvodima i uslugama koje promiču bolju informiranost o prirodnim resursima Sjedinjenih Država. Za razliku od drugih sustava zemljovida dostupnih na webu, mi pokušavamo informacije pružiti s određenim odmakom i prikazati širi kontekst uvjeta u našoj zemlji, uzorke i trendove" - kaže Jay Donnelly, odgovorni urednik Nacionalnog atlasa Sjedinjenih Država, koji možete posjetiti online na adresi http://nationalatlas.gov.

Ovaj web sajt je proizašao iz tiskanog izdanja atlasa čije je posljednje izdanje objavljeno 1970. godina na 400 stranica, dobrih pet kila težine, i odavno se već ne nalazi u prodaji. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća začeto je online izdanje ove publikacije kako bi se upregla moć Interneta zajedno s novom tehnologijom za Geografske informacijske sustave, poznate kao GIS.

Donnelly: "GIS je više-manje kompjuterski software koji omogućava ljudima da stvaraju svoje vlastite zemljovide tako da samo izaberu svoje "slojeve" tema ili informacija koje žele na takvom zemljovidu prikazati. Velika stvar je ta da crte, točke i područja, koja predstavljaju na zemljovidu određena obilježja u stvarnome svijetu, imaju informacije o sebi koje su pohranjene u banci podataka."

Dostupni slojevi prikazuju široki spektar informacija, od prekrivenosti šumama pa do prosječnih padalina, stope nataliteta i mortaliteta i cijeli niz različitih informacija o američkom stanovništvu. Ovaj popularni "izrađivač zemljovida" često koriste posjetitelji sajta, a treba samo nekoliko minuta da naučite kako funkcionira, zahvaljujući vrlo opsežnom testiranju sučellja.

Donnelly: "Ne treba neka posebna obuka. Većina ljudi jednostavno dođe na sajt i počne ga koristiti. Kad sjednete za računalo i po prvi puta pokrenete program, vidite jedan link koji kaže da postoje četiri stvari koje su vam potrebne da izradite vaš prvi zemljovid. Nakon toga cijela je stvar prilično intuitivna, međutim, na raspolaganju je i online pomoć, a tu je i kontekstualno usmjeravanje putem programskih poruka koje vas upućuju na sljedeći korak."

Naravno, stvar je znatno brža ako imati pristup Internetu velike brzine, ali Jay Donnelly kaže da je testirao sajt od kuće s telefonskom vezom na Internet kako bi osigurao da i korisnici sa sporijom vezom mogu koristiti zemljovide. Kao dodatak tome, na sajtu ćete pronaći i statičke i povijesne zemljovide, i široki spektar tekstova o povijesti, zemljopisu i drugim temama. Još jednom: adresa sajta je http://nationalatlas.gov.

XS
SM
MD
LG