Linkovi

OLED ploča umjesto prozora


Američki su znanstvenici podržali tehnologiju koja se trenutno koristi kod mobilnih telefona za prikaz informacija na malom telefonskom ekranu, a koja bi prema njihovom mišljenju, mogla biti učinkovit izvor rasvjete u zatvorenim prostorima.

Tehnologija je u srodstvu s već naveliko poznatom LED napravom koju možete vidjeti u elektronici ili pak na prometnim semaforima. Stephen Forrest sa Sveučilišta Michigan kaže kako organski tip LED svjetla ili pak OLED-a najbolje pogoduje proizvodnji u obliku ploča: "Ove su naprave sastavljene od organskih materijala, odnosno od vrlo tankih slojeva organske prirode čija je glavna osobina da sadrže ugljik. Također je znano kako iste naprave imaju odlične električne karakteristike. Mi ih možemo položiti u vrlo tankim slojevima, a radi se o nano-milimetrima i zatim kroz njih pustiti struju. Rezultat bi bio dobitak svjetla."

Za osvjetljenje je potrebno puno energije. U Sjedinjenim Državama na primjer, na rasvjetu otpada jedna petina ukupne potrošnje električne energije. Tradicionalne bijele žarulje posebno su neučinkovite kada je u pitanju razmjer potrošnje i davanja svjetla.

S druge strane neonska svjetla su puno bolja, no kod njih postoje drugi nedostatci kao što je plavičasta boja svjetla ili poznato ‘treperenje’ svjetla. Stephen Forrest kaže kako OLED svjetla nemaju tu vrstu problema te da bi se mogli proizvesti u raznim oblicima: "Možete ih oblikovati u bilo kojem obliku – poput tradicionalnih žarulja, u pločastom obliku ili u raznim kutnim oblicima."

Prema Stephenu Forrestu, OLED pločom bi se mogao zamijeniti čitav jedan prozor koji bi tokom dana propuštao dnevno svijetlo, dok bi po noći čitav prozor bio osvjetljen.

Detalji o ovoj novoj vrsti izuma rasvjete objavljeni su u časopisu ‘Nature’. Rasvjetnim pločama koje su zasnovane na organskom izvoru svjetla predstoje godine razvoja i nedvojbeno je da će njihova cijena, kad prvi puta izađu na tržište, biti vrlo visoka. S druge strane, cijena uporabe, raznoliki dizajn s mnogim opcijama kao i ugodna boja mogli bi predstavljati veliki izazov tradicionalnom tipu rasvjete.

XS
SM
MD
LG