Linkovi

Predsjednik Bush odaje počast mađarskim anti-komunističkim ustanicima iz 1956.


Dnevnik Washington Post piše o današnjem govoru predsjednika Georgea Busha u Budimpešti, na komemoraciji povodom pedesete obljetnice ustanka protiv komunističkog režima, kojeg je u krvi ugušila Crvena armija.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da će tema predsjednikova govora biti 'izazovi u uspostavi demokracije', no rekao je da se ova problematika više odnosi na Srednji istok, pogotovo Irak, a ne na Istočnu i Središnju Europu. 'Predsjednik neće održati klasični politički govor, već će odati počast mađarskim ustanicima iz 1956. – rekao je glasnogovornik Tony Snow.

Komemoracija će se održati na jednoj uzvisini nad Dunavom s koje su sovjetski tenkovi bombardirali središte Budimpešte.

Predsjednikovi suradnici su u izjavama za Washington Post otklonili spekulacije da će govor u Budimpešti sadržavati svojevrsnu poruku Rusiji, koja – smatraju mnogi u Washingtonu - posljednjih godina prilično zaostaje na svom putu prema slobodnijem društvu.

Predsjednik George Bush će u srpnju nazočiti summitu skupine G8 - koja okuplja sedam industrijski najrazvijenijih zemalja te Rusiju - u Petrogradu, u Rusiji.

******

Dnevnik International Herald Tribune osvrće se na današnju nogometnu utakmicu Hrvatska-Australija. 'Riječ je o susretu hrvatske A i hrvatske B reprezentacije' – navode se riječi trenera Zlatka Kranjčara, u vezi s činjenicom da u australskoj nogometnoj reprezentaciji igra čak sedam igrača podrijetlom iz Hrvatske, a u hrvatskoj reprezentaciji – tri igrača koji su odrasli u Australiji. Mnogi od njih igrali su zajedno, i u Australiji i u Hrvatskoj.

No, kako utakmica odlučuje o ulasku u drugi krug svjetskog prvenstva, 'šale o podrijetlu igrača su utihnule' – piše International Herald Tribune.

Ovaj američki list koji se istovremeno tiska u Parizu i New Yorku navodi riječi australskog pomoćnog trenera Grahama Arnolda koji kaže da su Australija i Hrvatska vrlo slični timovi. 'Obje reprezentacije imaju fizički snažne igrače, dobre tehničare, koji na terenu mnogo rade' – rekao je australski trener.

XS
SM
MD
LG