Linkovi

Summit EU-SAD najavljuje borbu protiv terorizma 'u skladu s našim zajedničkim vrijednostima'


Očekuje se da će na kraju današnjeg summita Europske unije i Sjedinjenih Država u Beču biti predstavljeno priopćenje u kojem će se, između ostaloga, obećati poštovanje ljudskih prava u ratu protiv terorizma. U nacrtu priopćenja koji je dostavljeno novinarima kaže se da će borba protiv terorizma biti – citiramo – "u skladu s našim zajedničkim vrijednostima", uključujući i poštivanje međunarodnih obveza prema zakonima o ljudskim pravima. Prema istim izvorima, u ovom se nacrtu ne spominje američki pritvorni centar Guantanamo Bay na Kubi, gdje se nalaze stotine pritvorenika.

Savjetnik predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley izjavio je da će američki predsjednik i čelnici europskih zemalja također potvrditi svoju odlučnost da riješe krizu glede iranskog nuklearnog programa, međutim, da se ne očekuje neko značajnije priopćenje u tom smislu.

Četiri su glavne teme na dnevnom redu današnjeg summita. Vanjska politika s naglaskom na srednjem Istoku, promoviranju demokracije i Iranu. Iran je spojna točka surandje dvaju partnera. Očekuje se da će europska strana potencirati zatvaranje Guantanamo Baya a nije isključeno da široka rasrpava u Europskom parlamentu i Vijeću Europe o tajnim CIA-inim letovima i pritvorima u dvije europske zemlje također postane dijelom dijaloga.

Slijedi energija s naglaskom na jačanju suradnje ali i dogovorom kakvu politiku voditi sa zemljama – velikim opskrbljivačima energentima poput Rusije te definirati principe odgovorne energetske politike na svjetskoj razini. Ekonomija i trgovina idući su veliki blok sa zaštitom intelektualnoig valsništva, borbom protiv krivotvorina, tješnjom suradnjom carina uz intenzivniju razmjenu informacija, na primjer.

Četvrti je element dijaloga općenito opisan kao globalni izazovi s klimatskim promjenama kao okosnicom. Europska će strana tražiti oslobađanje od viznog režima za sve građane Unije – od stanovnika iz većine novih članica, ali i jedne stare, Grčke, još uvijek se za ulazak u SAD zahtijeva viza. Summit se održava s motom globalni partneri – globalna odgovornost. Summiti su redovni od studenog 1990. godine i potpisivanja Transatlantske deklaracije.

Inače recimo da se danas u Beču očekuju tisuće demonstranata koji će prosvjedovati protiv posjeta predsjednika Busha, rata u Iraku i nekih mjera koje se koriste u ratu protiv terorizma.. Nakon Beča američki predsjednik odlazi u Budimpeštu na svečanosti kojima će se obilježiti pedeseta godišnjica Mađarske revolucije.

XS
SM
MD
LG