Linkovi

Svjetska banka odobrila zajam za poboljšanje toplinske mreže u Zagrebu i Osijeku


Svjetska banka jučer je odobrila Hrvatskoj zajam od 24 milijuna eura za Projekt zagrijavanja stambenog prostora u Zagrebu i Osijeku.

Spomenuti projekt promiče djelotvorno korištenje energije u Toplinarstvu, dijelu Hrvatske Elektroprivrede, tako što će smanjivati gubitke u vodi i energiji, ojačati financijski položaj kompanije i povećati razinu zadovoljstva potrošača.

Projekt ima dvije komponente – komponentu rehabilitacije infrastrukture, koja uključuje ulaganja u Zagrebu i Osijeku. Druga komponenta su usluge konzaltinga u što je uključen program upravljanja potrošačkom stranom grijanja s kojim će Toplinarstvo promicati dobrovoljnu instalaciju opreme za štednju energije u stambenim jedinicama.

Tijekom posljednjih 15 godina, zbog nedostatka novca došlo je do zaostajanja u održavanju i zamjeni rezervnih dijelova. Lokalna toplinska mreža nije bila u stanju osigurati prikladno održavanje. To je vodilo do čestih prekida u opskrbi, utjecalo na kvalitetu usluge i rezultiralo u gubicima vode i topline.

Samo u Zagrebu prosječni broj kvarova na kilometar mreže je 4, što je osam puta više negoli u zemljama Zapadne Europe. Isto tako, gubitak topline unutar mreže iznosi između 15 i 25 posto, u usporedbi s 5-10 posto u petnaest 'starih' članica Europske unije.

Od kako je Hrvatska postala članica Svjetske banke, 1993. godine, ova međunarodna financijska institucija odobrila joj je zajmove za financiranje 31 projekta u iznosu od milijardu i 700 tisuća dolara, te joj stavila na raspolaganje 47 grantova u iznosu od 51 milijun dolara.

XS
SM
MD
LG