Linkovi

Amerikanci u 2005. donirali više od 260 milijardi dolara


Christian Science Monitor, list koji izlazi u Bostonu, piše o rekordnoj darežljivosti Amerikanaca – pojedinaca, vjerskih zajednica i korporacija - koji su prošle godine u dobrotvorne svrhe poklonili više od 260 milijardi dolara.

Donacije su najviše rasle kada su u pitanju humanitarne krize nastale nakon elementarnih nepogoda, primjerice uragana Katrina, tsunamija u jugoistočnoj Aziji, te potresa u Pakistanu.

Sedam i pol milijardi dolara – koliko su 2005. Amerikanci dali za humanitarnu pomoć – tek je polovica od više od 15 milijardi dolara, koliko iznosi porast u dragovoljnim donacijama uopće.

Čak je 60 posto dobrotvornih organizacija zabilježilo rast u doniranim sredstvima. Amerikanci su prošle godine samo Crvenom križu poklonili gotovo dvije i pol milijarde dolara. Za gotovo 20 posto porasle su donacije međunarodnim humanitarnim organizacijama uopće - piše dnevnik iz Bostona.

Velik angažman na filantropskom planu posljedica je i razmjerno stabilne makro-ekonomske situacije – piše bostonski dnevnik.

Dok humanitarne i ekološke udruge bilježe rast donacija, kultura i umjetnost od privatnih su donatora u prošloj godini primili manje filantropskih donacija – piše Christian Science Monitor.

******

Dnevnik New York Times piše o odluci gradonačelnika New Orleansa da zatraži dolazak postrojbi Nacionalne garde u njegov grad, kako bi se prekinuo val kriminala.

Poziv rezervnom sastavu dolazi nakon što je u subotu u jednom siromašnom kvartu New Orleansa vatrom iz strojnice ubijeno pet tinejdžera.

Dobar dio grada još uvijek je prazan, nakon katastrofalnog uragana Katrina, koji je New Orleans pogodio u rujnu prošle godine.

Iako je broj policajaca jednak kao i prije uragana, a broj stanovnika New Olreansa prepolovljen, policija ne može zaustaviti masovne pljačke napuštenih obiteljskih kuća te druge oblike klasičnog kriminala.

New York Times piše da lokalna policija nema dovoljno streljiva i druge opreme. 'Iako je većina policajaca New Orleansa odgovorno odradila svoj posao za vrijeme i nakon uragana Katrina, 200 ih je svojevoljno napustilo dužnost i otišlo s obiteljima u druge krajeve zemlje. Neki policajci su čak sudjelovali u masovnoj pljački koja je nastupila nakon uragana' – piše newyorški dnevnik.

XS
SM
MD
LG