Linkovi

Film tjedna: A Prairie Home Companion


Jedna dugogodišnja popularna radijska emisija u Sjedinjenim Državama bila je inspiracija za blagu filmsku komediju, u režiji Roberta Altmana, a prema scenariju autora radijske emisije Garrisona Keillora.

Više od trideset godina, slušatelji su redovito pratili radijsku emisiju u kojoj su, uz popularnog voditelja, uživali u razgovorima s različitim gostima i u glazbi, uz dobru dozu pravog 'midwest' humora. No, radio postaja je prodana, a novi vlasnici ukidaju emisiju "A Prairie Home Companion".

Garrison Keillor autor je i voditelj stvarne radijske emisije koja je inspirirala film. U scenariju – koji je sam napisao – filmskoj radio emisiji dao je voditelja, poznatog po inicijalima 'G. K.'. "Čitavo vrijeme sam mislio da će postojati neki glumac koji će glumiti – mene. A, onda se on jednostavno nije pojavio".

No, glumačka postava je ipak bila zvjezdana: Meryl Streep i Lily Tomlin tumače uloge sestara koje pjevaju country glazbu, Lindsay Lohan tumači lik gunđave tinejđerke, kćerke Meryl Streep, dok je Kevin Kline 'potrošeni' detektiv koji honorarno radi kao čuvar. Na Keillorovo nezadovoljstvo, ovi su glumci često improvizirali umjesto da prate točno njegove dijaloge. "S jedne strane netko uloži tjedne – doslovce stotine sati – pišući scenarij i knjigu dijaloga, da bi oni, dok trepneš okom, smatrali da ga mogu poboljšati na licu mjesta. Odakle im takva ideja?"

Film je režirao 81-godišnji Robert Altman, pretočivši – po Keilloru – riječi u filmsko zbivanje. Sestrinski country duo tumače Lily Tomlin i Meryl Streep. Potonja, višestruka dobitnica oskara, uživala je u radu na ovom filmu, posebice zato što je oduvijek željela pjevati – a nikad ranije nije joj se pružila prilika - a i zato što je čitavo snimanje bilo praćeno glazbom. "Pri snimanju najteže je prebroditi stalne prekide: počne se jedna scena, onda se vraćaš u svoju prikolicu da bi sat kasnije, kad su namještena svjetla za istu scenu ali iz drugog ugla, izašao i ponovno morao biti u istom emocionalnom glumačkom sklopu kao da nije bilo prekida. Ovdje, glazba nikada nije prestajala; čak i kada bi kamere stale, ekipa bi i dalje ostala na setu, Kevin bi svirao na klaviru, pjevali bi i tako bi bilo kao da uopće nismo ni izlazili iz filma".

Glazba za film izvodila se uživo, pred kamerama, na pozornici Kazališta Fitzgerald, u Saint Paulu, u Minnesoti, gdje se i emitira stvarna radijska emisija. Glumačka postava uključuje i Tommyja Lee Jonesa, Virginiju Madsen i Woodyja Harrelsona.

XS
SM
MD
LG