Linkovi

Nastavlja se potraga za dvojicom nestalih američkih vojnika u Iraku


Američka vojska je priopćila da nastavlja potragu za dva nestala američka vojnika. Oni se vode kao nestali nakon što je na njihovu jedinicu jučer otvorena vatra na jednoj kontroloj točki jugozapadno od Bagdada. Danas je američki general William Caldwell izjavio da američke i iračke postrojbe tragaju za nestalim vojnicima, dodajući da Sjedinjene Države neće odustati od potrage sve dok se oni ne pronađu. U istom je napadu jučer jedan američki vojnik poginuo.

Iračke snage sigurnosti priopćile su da su pobunjenici izvršili niz napada danas u Bagdadu, unatoč toga što je masivna kampanja snaga sigurnosti u tijeku. Najmanje su 23 osobe poginule, dok ih je znatno više ranjeno. Do ovih žrtava dolazi nakon bombaškog i minobacačkog napada na dvije tržnice. Bilježi se i nekoliko eksplozija na drugim lokacijama u gradu. Do ovih napada dolazi unatoč intenzivnih sigurnosnih aktivnosti američkih i iračkih snaga u glavnome gradu. Jučer je jedan organizacija povezana s al-Qaidom priopćila da pobuna neće oslabiti unatoč pogibije terorističkog čelnika Musaba al-Zarkavija.

Predsjednik Bush je izjavio da u Iraku preostaju izazovi, ali da će Sjedinjene Države nastaviti s nastojanjima da se u toj zemlji uspostavi mir i sigurnost. U svojem redovitom tjednom obraćanju Amerikancima pute radija, predsjednik Bush se još jednom osvrnuo na svoj nenajavljeni posjet Iraku ovaj tjedan. Rekao je da je mogao iz prve ruke vidjeti odlučnost premijera Nourija al-Malikija.

Geroge Bush je dodao da će Sjedinjene Države nastaviti pomagati iračkoj vladi da poboljša stanje sigurnosti u zemlji, okonča korupciju, kazni kršitelje ljudskih prava i razvije održivu ekonomiju. U odgovoru Demokratske stranke na Predsjednikovu izjavu, čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi je pozvala na povlačenje američkih snaga iz Iraka u najkraćem mogućem roku.

Vezano uz Iraak recimo da se u jednom izvješću američkih oružanih snaga kaže da su jedinice za posebne operacije podvrgnule grubom i neovlaštenom tretmanu neke iračke pritvorenike. Istraga koja se bavila incidentom iz 2004. godine ustanovila je da su neki pritvorenici držali danima u malim ćelijama u kojima nisu mogli stajati niti ležati. Bili su podvrgnuti glasnoj glazbi kako ne bi mogli spavati ni međusobno komunicirati. Neki od njih su hranjeni samo s kruhom i vodom, a utvrđeno je da je jedan zatvorenik na taj način bio hranjen punih 17 dana. Najmanje jedan od zatvorenika bio je zatvoren gol. U izvješću, izvorno datiranom u studenom 2004. godine, kaže se da su vojnici povrijedili duh Ženevskih konvencija.

XS
SM
MD
LG