Linkovi

Slovenija - primjer uspjeha novih članica Europske unije


Na summitu koji je protekao bez velikih novosti, lideri 25 država Europske unije su uglavnom usmjeravali promjene koje će se događati u dolazećim godinama.

Godinama nije bilo ovako mirnog summita EU te je pravo čudo da su zaključci rašireni na zamašnih 36 strana dokumenta od čega je zapravo jedina prava vijest da će Slovenija od 1. siječnja iduće godine biti nova članica eurozone, što je iskorišteno za obrazlaganje kako su proširenja dobra jer nove članice brzo hvataju priključak sa starijima.

Slovenija je primjer.

Upoznati smo i s varijantama slovenske verzije kovanica eura – one se na jednoj strani razlikuju od zemlje do zemlje. Slovenski je euro u punom ne-suglasju s Austrijancima jer, kao i austrijske kovanice, također sadrže motiv konja lipicanca. Konj je bio predmetom spora dvaju država pri čemu je pravo na vrstu dosuđeno zemlji s ergelom Lipice, Sloveniji.

Hrvatskoj je upućena još jedna poruka puna hrabrenja, u vezi s pregovorima i., pogotovo, reformama. No, usrdno lobiranje hrvatske strane nije imalo odjeka kada je u pitanju odvajanje hrvatskih od turskih pregovora.

Ostatku regije poručeno je da će dobivati pomoć kako bi se što prije zadovoljili kriteriji članstva. Problem naravno ostaje Srbija i Haag, pogotovo što je Mladić na slobodi zakočio pregovarački proces SSP-a.

Slijedeći obrazac korišten s Hrvatskom, neke su zemlje pokušale dogovoriti osnivanje ad hoc skupine što je stopirala Finska na nagovor finskog povjerenika za proširenje jer je Olli Rehn želio da europska Komsija, a ne države–članice igra glavnu ulogu u pritiskanju Beograda. Zatražit će se ipak izrada akcijskog plana do zadovoljavanja pune suradnje i on će, kao i hrvatski, biti tajan sve do trentuka njegovog ispunjenja.

Sama Unija svoje će velike odluke donositi od iduće godine pa na dalje.

O proširenju će se odlučivati na zimskome summitu u prosincu, zadnjem pod predsjedanjem Finske – za regiju jugoistoka Europe okosnicom ostaje Komisijin, prema svim ocjenama nekvalitetan, površan dokument o približavanju regije Uniji.

O varijacijama na temu sudbine ustavnog sporazuma rasprava počinje za godinu dana s izgledima da se Unija institucionalno prilagodi svom povećanom izdanju u 2008. godini.

Na summitu bez izgreda i liderskih svađa jedna od većih vijesti postala je najava Finske da će početak svog predsjedanja obilježiti Beethovenovom Odom radosti u izvedbi teškometalaca, poznatijih od one vesele maskirane skupine koja je tako promoćno odnijela trofej na Euroviziji.

XS
SM
MD
LG