Linkovi

Odlazak važnog Bushovog savjetnika


New York Times na naslovnoj stranici javlja o odlasku iz Bijele kuće važnog savjetnika predsjednika Busha i pisca njegovih govora Michaela Gersona. Kako piše njujorški dnevnik, Gerson je bio jedan od Bushovih najbližih suradnika i pripisuju mu se neki čuveni izrazi koje je američki čelnik uporabio u svojim govorima poput «konzervativizma s dušom» i «osovine zla».

Podsjetimo, posljednjih tjedana Bijelu kuću su napustili i predstojnik predsjednikovog Ureda, Andrew Card, i glasnogovornik Scott McClellan. No dužnosnici napominju da odlazak Gersona nije dio kadrovskih promjena koje je imao u vidu novi predstojnik Ureda predsjednika Busha, Joshua Bolten, piše New York Times. I

zvori u Bijeloj kući kažu da nema planova za imenovanje nasljednika Michaela Gersona koji je proveo sedam godina uz predsjednika. «Jednostavno nema načina da ga se zamjeni. On je jedinstven u svojoj generaciji, kaže drugi važni predsjednikov savjetnik Karl Rove. Gerson je, kako se javlja, odabrao ovaj trenutak za odlazak djelomično i stoga što Bijela kuća u proteklih desetak dana dobiva niz dobrih vijesti, stoji u New York Timesu.

Washington Post piše da je hitna medicinska služba u Sjedinjenim Državama na rubu kolapsa. Sve je manje prostorija hitne službe zbog čega su one opasno prenapučene, a česti su slučajevi nemogućnosti pružanja ekspertize za liječenje teško bolesnih ljudi na siguran i učinkovit način. Duga čekanja na uslugu poprimaju razmjere epidemije, a pacijenti mogu čekati i do dva dana da bi dobili bolnički krevet. To su neki od izvadaka iz novog izvješća Instituta za medicinu koje je nastalo nakon dvije godine istraživanja.

Iz tog izvješća izdvajamo da se od 1993. do 2003. američko stanovništvo povećalo za 12 posto, a hitne medicinske intervencije povećale su se za 27 posto, sa 90 na 114 milijuna. U tom razdoblju, međutim, 425 odjela hitne pomoći je zatvoreno, zajedno sa 700 bolnica i 200 tisuća kreveta, napominje Washington Post.

XS
SM
MD
LG