Linkovi

Web stranica tjedna: NASA-in Opservatorij Zemlje


Naše je ovotjedno odredište na webu stranica koja podučava o Zemlji s podacima prikupljenim iz svemira.

"NASA-in Earth Observatory je ustvari časopis na webu, čiji su tekstovi i ilustracije dizajnirani kako bi javnost podučili o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, kao i promjenama okoliša," kaže David Herring, iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, pokraj Washingtona, gdje nastaje web stranica Earth Observatory.

Za slučaj da ste mislili da je NASA vladina agencija koja šalje u svemir astronaute i robotske sonde kako bi istražili udaljene planete, Herring ukazuje na možda najznačajniji aspekt NASA-ine zadaće: "Ključni dio NASA-ine misije je razumijevanje i zaštita našeg vlastitog planeta. Integralni dio te zadaće je dioba novih znanja koje stičemo s javnošću, kako bi pomogli u općem razumijevanju funkcioniranja Zemljinog klimatskog sustava."

I tako se na web stranici earthobservatory.nasa.gov mogu vidjeti najnoviji satelitski podaci, - primjerice zemljovid s površinskim temperaturama sjevernog Atlantika -, ili se može čitati o ekologiji šuma i ljudima koji to proučavaju.

"Pokušavamo se usredotočiti na ljude koji se bave znanošću, ispričati njihove priče, omogućiti čitatelju da shvati što ih motivira, što im je cilj, kako prikupljaju podatke za svoja istraživanja, kako zaključuju i slično. Tako ne samo da saznajete podatke o Zemlji, nego ih doživljavate kroz ljude koji ih prikupljaju i koriste, na izvjestan način učite tu znanost," kaže Herring.

Jedna od najupečatljivijih opcija web stranice nalazi se u meniju 'podaci i prikazi', gdje korisnik može birati iz čitavog niza podataka – poput, recimo, atmosferskog ozona ili vrste vegetacije -, dodati tome vremenski period i nakon toga gledati film koji mu vizualno pokazuje promjene izabranog parametra s protekom vremena. "Program prikupi sve prikaze i sastavi ih u film, koji korisnik gleda u formatu Quick Time, u ekranu svog pretraživača. Može se, recimo, gledati međuovisnost padanja kiše i rasta biljnog pokrova, stvaranje oblaka, kao i tokovi energije zračenja. Trenutno u tom dijelu imamo 20 različitih setova podataka, a daljnji su u pripremi," kaže Herring.

David Herring kaže da će prikazi u opciji 'podaci i prikazi' biti još detaljniji, te da će na raspolaganju biti i dnevni i tjedni podaci, a ne samo mjesečni.

XS
SM
MD
LG