Linkovi

Poštanska marka u čast Judy Garland


Legendarna pjevačica i glumica Judy Garland najnovije je lice na američkim poštanskim markama.

Judy Garland je dvanaesta 'legenda Hollywooda', kojoj američka poštanska služba odaje počast svojom serijom maraka. Komemorativna marka prikazana je na svečanosti u Carnegie Hallu, mjestu gdje je Judy Garland održala neke od svojih najblistavijih koncerata, na dan kada bi joj bilo – da je živa – 84 godine.

Judy Garland je umrla u lipnju 1969.

Smatra se jednom od najboljih zabavljača dvadesetog stoljeća. U show biznisu se našla već kao beba, da bi odrasla u vrlo zaokruženu glumačko-pjevačku ličnost, koja je podjednako dobro glumila u komedijama, kao i u dramama, podjednako dobro i plesala i pjevala.

U ulozi Dorothy, u filmu "Čarobnjak iz Oza", Judy Garland je pružila nezaboravnu interpretaciju čežnjive pjesme "Over the Rainbow". Anita Bizzolo, iz Američke poštanske službe, kaže da je Garland metaforu o dugi shvatila vrlo ozbiljno i čitav svoj život pokušavala doprijeti 'na drugu stranu duge': "Ova komemorativna marka daje krila i Judy i svemu što je ona simbolizirala. Premda mislim da nećemo uspjeti korisnike prevesti 'na drugu stranu duge', sigurna sam da će marke s njezinim likom putovati brzo i lako na pismima i paketima na svaku adresu u Americi."

Judy Garland je glumila u 32 filma, uključujući i "A Star is Born", za koji je bila nominirana za oskara. Interpretacije likova u filmovima "Babes in Arms" i "Čarobnjak iz Oza" donijele su joj specijalnu nagradu Američke filmske akademije za 'iznimna glumačka ostvarenja u tumačenju likova tinejdžera'.

Njezinih 12 albuma i gotovo stotinu singlova bili su best-selleri. Koncert koji je 1961. godine održala u Carnegie Hallu zapečatio je njezin status legende show biznisa, a snimka koncerta bila je navrhu top-listi najprodavanijih ploča čak 13 tjedana. S njom je osvojila pet Grammyja, uključujući onaj za 'album godine', kao i za 'vokalisticu godine'.

Kćerka Judy Garland, Lorna Luft, i sama priznata glazbenica, kaže da je Carnegie Hall bio najbolje mjesto za promociju poštanske marke s njezinim likom, zbog trijumfa koje je tamo doživjela: "Tražila sam da se svečanost održi u Carnegie Hallu, jer je njoj to mjesto iznimno mnogo značilo. Ima li boljeg načina da se proslavi njezin rođendan, negoli tu? I sama je u pjesmi kazala: 'tko bi mogao željeti išta više?".

Marka ovjekovječuje dvije najpoznatije uloge Judy Garland. Njezina portret fotografija iz reklamne kampanje za film "A Star is Born" nalazi se u sredini, potpis na dnu, a na rubu je prikazana Dorothy iz "Čarobnjaka iz Oza".

XS
SM
MD
LG