Linkovi

Drevno globalno zatopljavanje


Prema nalazima jedne međunarodne ekipe znanstvenika, globalno zatopljavanje Zemlje dogodilo se i prije mnogo milijuna godina.

Ekolozi koji prikupljaju podatke sa Sjevernog pola, kažu da je klima prije 55 milijuna godina bila toliko topla – zbog stakleničkih plinova u atmosferi – da je Arktičko more bilo ugodno za kupanje. Prema nalazima iz uzoraka morskog dna, prikupljenih tijekom ekpedicije 2004. godine, vidi se da je prosječna temperatura na Sjevernom polu iznosila 24 stupnja. Temperatura mora bila je viša nego što je današnja ljetna temperatura Sjevernog mora.

Prije 55 milijuna godina, kako kažu znanstvenici, došlo je do masovnog otpuštanja nekog stakleničkog plina - vjerojatno metana ili ugljičnog dioksida – u atmosferu. Taj se plin nalazio – smatra se – u morskom dnu, odakle je ispušten u zrak nakon nekog jakog geološkog poremećaja, vjerojatno potresa. Rezultat je bio – globalno zatopljavanje. Dokaze u prilog tome nude uzorci arktičkog dna, gdje su nađeni ostaci tropskih alga.

U jednom drugom istraživanju, otkriveno je da je desetak milijuna godina kasnije sjeverna zemljina hemisfera već bila u procesu jakog zahlađivanja, sa zaleđivanjem arktičkog oceanskog bazena i nastankom morskog leda, vjerojatno ledenjaka.

Izvješća o ovim istraživanjima objavljena su u časopisu "Nature".

XS
SM
MD
LG