Linkovi

Uspjeh hrvatskih inovatora na izložbi u Pittsburghu


U 13-tom nastupu na ovogodišnjem INPEX-u, najvećoj američkoj i svjetskoj izložbi inovacija u Pittsburghu, hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su niz vrijednih priznanja. Tim povodom razgovarali smo s glavnim tajnikom Hrvatskog saveza inovatora, Nevenom Markovićem.

14 hrvatskih inovatora dobilo je četiri zlatne, sedam srebrnih i tri brončane medalje, te posebnu nagradu Humanitarian Award, kaže nam glavni tajnik Hrvatskog saveza inovatora Neven Marković. Konkurencija je, kao i obično, bila velika.

"Ove je godine bilo oko 1,800 izložaka uglavnom iz Sjedinjenih Država, ali i 20-tak zemalja sa svih strana svijeta, od Australije, Nigerije, Japana, Tajvana, Koreje, Kine, Malezije, Tajlanda i svih velikih europskih država – jedna doista svjetska konkurencija u najjačem mogućem smislu riječi. Zlatne medalje su dobili Albin i Marija Smrke za MSX tehnologiju kuhanja, zatim tvrka Verkos iz Osijeka, Petar Velicki autor, za barijeru protiv poplava, konusni stalak za sladoled, Srećko Petrić iz Splita, i pipalica za otkrivanje mina Vjekoslava Majetića iz Zagreba."

Budući da je glavni smisao izložbe povezivanje inovatora i potencijalnih investitora u njihove inovacije, Nevena Markovića smo pitali jesu li izlošci hrvatskih inovatora izazvali zanimanje mogućih ulagača.

"Mi smo imali niz vrlo ozbiljnih razgovora, osobito naši dobitnici zlatnih odličja. Tu bi trebali spomenuti i Marijana Biljana, u ovom krugu poslovno izglednih inovacija, i sada počinju pregovori. Kad će i kako pregovori o komercijalizaciji završiti… to je dosta težak dio posla koji zna trajati godinu i dvije, ali, eto, u ovih naših 13 godina bilo je i uspješnih završetaka tih razgovora i to je glavni razlog zašto se ponovno vraćamo na ovu manifestaciju."

Marković napominje da je postotak komercijaliziranih inovacija mali, ali ne samo za hrvatske inovatore nego za sve.

"Vrlo je teško plasirati inovaciju jer se stvara nova potreba na tržištu koje ne postoji i to je, naravno, težak, dugotrajan, kompliciran, pa i skup posao. To je općeniti problem plasmana inovacija tako da se u svjetskim razmjerima smatra da je jedan posto dobro, a tri posto senzacionalno. Međutim, mi imamo i specifičnih problema. Kad smo 1994. počeli situacija u Hrvatskoj je bila takva da razumijevanje inovacija i njihova potpora nije ni izdaleka bila kao danas i velika većina inovacija nije uspjela zaživjeti na američkom tržištu zbog toga jer nije bilo mogućnosti da je se u Hrvatskoj dovede do gotovog proizvoda koji bi se onda izveo. No to se polako mijenja i osobito je tu važna potpora koju dobijamo od Poglavarstva grada Zagreba. Imamo niz programa, bespovratnih potpora i kreditiranja inovatora tako da te izgledne kontakte koje uspostave na izložbama mogu realizirati kroz gotov proizvod stvoren u Hrvatskoj pa onda izvezen u inozemstvo."

To su bile riječi glavnog tajnika Hrvatskog saveza inovatora Nevena Markovića koji je s hrvatskim inovatorima boravio na izložbi u Pittsburghu. Još jednom da ponovimo 14 hrvatskih inovatora dobilo je četiri zlatne, sedam srebrnih i tri brončane medalje.

XS
SM
MD
LG