Linkovi

Povratak na Mjesec


Dok se Sjedinjene Države pripremaju vratiti ljudske posade na Mjesec do 2020.godine, agencija za istraživanje svemira, NASA, trenutno se bavi pitanjem – što činiti kada se opet dođe na Mjesec? Dužnosnici NASA-e nastoje uskladiti prioritete kako bi postigli postavljeni cilj dok istodobno još budu vodili letove svemirskih raketoplana, kao i svemirsku postaju.

NASA je prošle godine objavila svoje koncepte o raketnim svemirskim letjelicama koje bi prebacivali ljude i opremu na Mjesec krajem idućeg desetljeća. Ovogodišnje aktivnosti se temelje na tim konceptima – kaže direktor NASA-inog programa za istraživanje Mjeseca, bivši astronaut Scott Horowitz: "Prošle smo godine proučavali arhitekturu istraživačkog sustava, što bi drugim riječima značilo – kako ćemo stići do tamo? Ove godine planiramo što ćemo činiti kada stignemo na Mjesec?"

Odgovori na ovo pitanje odredit će i kakva će se vrsta svemirske letjelice koristiti za spuštanje na Mjesec i gdje će se takva letjelica spustiti, na koji dio Mjeseca. Horowitz kaže da je NASA upravo započela te projekte kroz suradnju s industrijom i znanstvenicima kako bi se došlo do ideja. Nasuprot tome, već se mnogo dalje došlo na planu svemirskog broda koji će ljude dovesti na Mjesec; u kolovozu ili rujnu već bi se trebalo odabrati kompaniju koja će izgraditi letjelicu.

Cijeli ovaj program ponovnog letenja na Mjesec rezultat je nove politike predsjednika Busha koju je on objavio prije dvije godine. Povratak ljudi na Mjesec do 2020-te godine prvi je korak u istraživačkom programu koji treba dovesti do slijetanja ljudske posade na Mars. NASA-ini dužnosnici su zato započeli reorganizaciju te savezne agencije kako bi se ispoštovali rokovi, a istodobno se nastavljaju djelatnosti na izgradnji Međunarodne svemirske postaje te se do 2010.godine nastavljaju projekti sa svemirskim shuttlom.

Takva je situacija slična 'ratu na dvije bojišnice', a da bi situacija bila još teža nije predviđeno nikakvo povećanje proračuna za dodatne programe. Scott Horowitz to naziva – velikim izazovom: "Sve je drugačije nego prije. U posljednjih 20 do 30 godina svemirskih letova s ljudskom posadom NASA se bavila operativnim poslovima tako da nismo razvili novu svemirsku letjelicu koja bi odvela posade na neku planetu preko 30 godina! Zato je sve ovo veliki izazov, jer ne možemo koristiti letjelice koje nam služe za shuttle program i međunarodnu svemirsku postaju. Ukoliko želimo nastaviti sa svim tim razvojnim programima, dakle dizajnom i izgradnjom lansirne letjelice, dizajnom ii zgradnjom letjelica koje će slijetati na svemirsko tijelo, kao i robotske misije izvidnice, onda se moramo baviti razvojem istodobno kada i vođenjem trenutnih misija. Od naših ćemo ljudi, također, zatražiti da rade drugačije stvari od onih koje sada čine."

Direktor NASA-e Michael Griffin nadao se da će nova letjelica, nasljednica shuttlea, biti spremna do 2012.godine. Ona bi se mogla koristiti i za letove na međunarodnu svemirsku postaju ili za popravke svemirskog teleskopa, isto kao i za misije na Mjesecu. Međutim, problem je proračun i on je natjerao Griffina da planove odgodi za dvije godine: "Svi datumi i rokovi, od testiranja do konačnice, vode se na temelju financijskih mogućnosti!"

Griffin je tako morao preusmjeriti više od pola milijarde dolara s razvoja nove letjelice za ljudsku posadu na pokrivanje proračunskih manjkova za program svemirskih raketoplana i operacije na međunarodnoj svemirskoj postaji. Riječ je o četiri milijarde dolara nedostatnih sredstava, što je otkrio prošle godine, kratko nakon što je došao na čelo NASA-e: "Stanje s proračunom je nametnulo najmanje jedno odlaganje datuma. Ne sviđa nam se takvo rješenje, ali moramo živjeti s njim!"

Financijska situacija, isto tako, određuje i datume odlaska na Mjesec. Prvotna nakana je bila da se astronauti vrate na površinu Mjeseca negdje između 2015. i 2020.godine, a sada je cilj poslati astronaute na kraju tog petogodišnjeg perioda. Čelnici NASA-e čak misle da će i taj rok biti teško dostići. Direktor Michael Griffin kaže kako će NASA pokušati što može kako bi nova letjelica bila spremna prije 2014. godine kako bi se smanjio vremenski razmak između prvog prebacivanja astronauta na Mjesec i posljednjeg leta shuttlea, predviđenog za 2010-tu godinu. On, isto tako, ne želi da Sjedinjene Države budu isuviše dugo bez letova s ljudskim posadama.

XS
SM
MD
LG