Linkovi

Film tjedna: 'Automobili'


Talentirani mladi trkači automobil nauči životnu lekciju kada pogrešno zađe u malen, zabit gradić. To je osnova priče novog crtanog filma kompanije Pixar, animacijskog studija koji je ubilježio ogromne uspjehe s filmovima "Toy Story", "Monters, Incorporated", te "Finding Nemo". Alan Silverman razgovarao je s redateljem Johnom Lasseterom i njegovom postavom zvijezda koje su dale glasove crtanim likovima filma "Cars", likovima koji su listom – automobili.

Lightning McQueen je brz i prpošan u mjeri da ga se gotovo može smatrati neopreznim avanturistom. No, ovaj četverokotačni mladac je najnovija zvijezda utrka u sklopu 'Pistons Kupa'. Lightning – ili, nazovimo ga 'Munja' – ignorira savjete veterana utrka koji ga upozoravaju da bez poštenog timskog rada i lojalnosti neće ostvariti uspjeh. No, on tu lekciju nauči tek kada se izgubi na putu i zađe u jedan prašnjavi gradić na povijesnoj cesti broj 66, autoputu koji je prolazio srcem američkog Zapada prije nego što su ga na periferiju zbivanja odgurale supermoderne autoceste.

Zatekavši se tako u gradiću Radiator Springs – ili, nazovimo ga 'Hladnjačko Vrelo' – 'Munja' se nađe sučeljen sa četverokotačnim stanovnicima i živopisnim pejsažima koji kao da su izašli iz zastarjelih knjiga. No, njihov je dizajn vrlo živopisan, gotovo kao da su 'pravi', jer je realističnošću kompjuterske animacije Pixar u ovom filmu nadmašio svoja ranija remek-djela.

"Ovo je najkompliciraniji film koji je Pixar ikada napravio. Zaista smo i kompjutere doveli do iscrpljenja dok smo renderirali film," kaže John Lasseter, kreativni direktor Pixara, koji se vratio režiji s "Automobilima" po prvi puta nakon filmova "Toy Story". On kaže da su mnoge scene nastale nakon što je proputovao dijelovima ceste Route 66 i vlastitim očima vidio mjesta koja su nekada bila uzavrela životom, a danas ih svi zaobilaze. Natpisi nad trgovinama su zahrđali, boje izblijedile, a pločnici su isprekidani pukotinama, ispunjenim prašinom ili izniklom travom, kaže on prisjećajući se motiva koji su našli mjesto u filmskom gradiću 'Hladnjačko Vrelo'.

Pažnja koja je bila uložena i u pripreme i u tehničku stranu izrade crtanog filma privukla je oskarovca Paula Newmana, i samog veterana zaljubljenika trkaćih staza. On daje glas starom sucu Hladnjačkog Vrela, Docu Hudsonu, utjelotvorenom u jednom Hudson Hornetu iz 1951. "Uključio sam se u projekt ponajviše zato što sam znao da će film biti dobar, jer je na njemu radio Lasseter iz Pixara. To mi je bila prva stvar o kojoj sam razmišljao. To da se radilo o automobilskim trkama, to je bio svojevrsni bonus, doplatak na honorar," kaže Newman.

Među stanovnicima Hladnjačkog Vrela je pouzdani – ali i zahrđali – stari kamion za vuču, kojemu glas daje komičar Dan Whitney. Tu je i Sally Carrera, mali seksi sportski Porsche, s glasom Bonnie Hunt, u koji se naš junak beznadno zaljubi. No, u središtu filma "Automobili" vrlo je jednostavna poruka: u životu, putovanje – odnosno samo življenje – vlastita je nagrada … nešto za što John Lasseter kaže da je i sam naučio tek prije nekoliko godina, za putovanja sa suprugom i pet sinova.

"Svi smo mislili da ćemo si užasno ići na živce i jedno drugome oči iskopati. Desilo se upravo suprotno: tako smo se, kao obitelj, zbližili! To mi je ostao tako poseban doživljaj u životu da sam, kad sam se vratio, rekao: Želim da ovaj film bude točno o tome što sam i sam tek sada naučio: da je i samo životno putovanje nagrada," sjeća se Lasseter.

Munji McQueenu glas daje Owen Wilson, a nekima od likova glasove su posudili i pravi trkači – Richard Petty i Darrell Walltrip.

XS
SM
MD
LG