Linkovi

Zbog bojazni od promjena zakona o useljavanju - rekordno povećanje molbi za državljanstvo


"Washington Post" piše da useljenici u Sjedinjenim Državama, potaknuti burnom raspravom u Kongresu o imigraciji, predaju molbe za stjecanje državljanstva u znatno većem broju nego ranijih godina – štoviše u rekordnim razmjerima! -, ili, pak, pokušavaju učvrstiti svoj zakoniti status u pokušaju da se zaštite u vrijeme političke nesigurnosti. Mnogi se plaše – piše washingtonski list – da bi pooštravanje zakona moglo ugroziti njihove šanse da postanu državljani ili da dovedu članove obitelji u Sjedinjene Države. Druge, kako izgleda, motivira želja za stjecanjem većih političkih prava i izražavanjem svoje voje glasovanjem.

U razdoblju od siječnja do travnja ove godine, kako piše Post, imigranti su predali gotovo za petinu više zahtjeva za državljanstvo nego u istom razdoblju prošle godine, točnije njih više od 251 tisuće. Bilježi se i rekordno povećanje zahtjeva za dovođenjem članova obitelji, 18 posto više nego lani. Premda se političke rasprave vode o nezakonitim imigrantima, mnogi useljenici, koji borave u zemlji zakonito, zabrinuti su da bi se bilo oni ili njihove obitelji mogli naći pogođeni promjenom zakona o useljavanju. Mnogi strahuju da niti 'zelena karta' više nije sigurna opcija, kažu stručnjaci. Prema važećem zakonu, osobe koje posjeduju 'zelenu kartu' pet godina mogu podnijeti molbu za naturalizaciju.

"USA Today" piše da je kongresnik John Murtha – demokrat sa 16 mandata u Zastupničkom domu – zainteresiran da preuzme čelništvo nad demokratima u Zastupničkom domu u slučaju da demokrati osvoje većinu na izborima u studenom. Murtha – koga se smatra bliskim saveznikom trenutne čelnice demokrata u Zastupničkom domu, Nancy Pelosi – preuzeo je vodeću ulogu u svojoj stranci u zahtjevima da se američka vojska što prije povuče iz Iraka. On sam je služio u marincima, u Vijetnamskom ratu, a u Kongresu je na glasu kao jaki prijateljski glas za vojsku.

Kongresnik Murtha je – kako piše najtiražniji američki dnevnik – poslao pismo svojim kolegama, pozvavši ih da mu daju svoj glas. Do sada se smatralo da bi Nancy Pelosi – u slučaju da demokrati osvoje 15 novih mjesta – postala predsjedateljica Zastupničkog doma, dok bi kongresnik Steny Hoyer bio čelnik demokratske većine. Još se ne zna – piše USA Today – je li John Murtha o svojoj odluci da se kandidira za čelnika većine – umjesto Hoyera - razgovarao s gospođom Pelosi.

XS
SM
MD
LG