Linkovi

Pobjeda republikanskog kandidata za Kongres u Kaliforniji razočarala i republikance i demokrate


New York Times se osvrće na tijesnu izbornu pobjedu republikanaca u jednom izbornom okrugu u Kaliforniji, a za upražnjeno mjesto u Kongresu Sjedinjenih Država. Izbori su održani zato što je dosadašnji zastupnik, republikanac Randy Cunningham, morao odstupiti nakon priznanja krivnje u korupcijskom skandalu. Republikanci su, dakle, obranili taj mandat što je ublažilo bojazan stranke međutim, kako piše Times, rezultat ipak signalizira poteškoće za republikance na nadolazećim izborima u studenome. Republikanski kandidat Brian Bilbray osvojio je 49 posto, a demokratkinja Francine Busby 45 posto glasova. Valja naglasiti da su republikanci uložili milijune dolara, a nisu uspjeli osvojiti više od 50 posto glasova u okrugu u kojem je predsjednik Bush, na izborima 2004. godine, osvojio s razlikom od deset posto glasova u odnosu na demokratskog kandidata Johna Kerrya.

Jedan analitičar izražava iznenađenje da pet milijuna dolara, koliko su republikanci uložili u ovo nadmetanje, te snimljene telefonske poruke predsjednika Busha, njegove supruge Laure i potpredsjednika Dicka Cheneya nisu rezultirale uvjerljivom pobjedom u okrugu u kojem dominiraju republikanci. No, kako naglašava New York Times, rezultat izbora u Kaliforniji nedvojbeno je razočarenje i za demokrate jer nisu uspjeli odnijeti pobjedu unatoč dosta okolnosti koje su im išle u prilog.

Washington Post, pak, javlja da je na Capitol Hillu usvojen zakon kojim se povećavaju kazne za emitiranje nepristojnih sadržaja na radiju i televiziji. Maksimalna kazna za jedan takav incident povećana je za deset puta – s 32 na 325 tisuća dolara. Prva verzija ovog zakona usvojena je u siječnju 2004. godine, dva tjedna prije čuvenog incidenta s pjevačicom Janet Jackson tijekom poluvremena američkog SuperBowla.

XS
SM
MD
LG