Linkovi

Carla del Ponte: 'Nekažnjavanje Mladića i Karadžića predstavljalo bi najteži udarac međunarodnom pravosuđu'


Predsjednik haaškog Tribunala za ratne zločine Fausto Pocar i glavna tužiteljica Carla del Ponte Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda predstavili su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda redovito polugodišnje izvješće o provedbi strategije dovršetka rada suda.

Fausto Pocar je 15 članica Vijeća sigurnosti izvijestio o nedavno usvojenim promjenama Pravila o postupku i dokazima Haškog tribunala, koja omogućuju ubrzavanje postupka i skraćenje suđenja. Glavna tužiteljica, Carla del Ponte je, također govorila o potrebi ubrzavanja rada tribunala naglasivši da će to biti jedan od njenih prioriteta. Del Ponte je najviše govorila o osumnjičenicima koji su bjegstvu, kritizirajući, pri tome, vlasti u Beogradu i Banjoj Luci.

Carla del Ponte: “Želim još jednom kazati pred Vijećem sigurnosti kako je nepojmljivo da Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije okonča rad, a da Ratko Mladić i Radovan Karadžić ostanu na slobodi. Nekažnjavanje njih dvojice, koji su optuženi za genocid, predstavlja najteži udarac ne samo ovom tribunalu, nego međunarodnom pravosuđu u cjelini.”

Carla del Ponte je naglasila da glavna odgovornost na lociranju, hvatanju i izručenju svih šest bjegunaca leži na Srbiji te da se, prema njenim informacijama, Mladić, Tolimir, Goran Hadžić i Župljanin – nalaze u Srbiji. Srbija je u vezi i s Karadžićem za kojeg ne zna gdje se nalazi te s Vlastimirom Đorđevićem, za kojeg vjeruje da se nalazi u Rusiji. Glavna haška tužiteljica u svom istupu pred članovima Vijeća sigurnosti UN nije spominjala Republiku Hrvatsku. Za Crnu Goru je rečeno da održava pozitivan radni odnos haškim sudom, ali da očekuje i nadalje punu suradnju osobito kada se zna da dio Karadžićeve obitelji živi u Crnoj Gori te da on može računati na brojne pristaše unutar te zemlje.

“Uhićenje Radovana Karadžića je zajednička odgovornost Srbije, Republike Srpske, NATO saveza i EUFOR-a. Upravo patetično zvuči činjenica da danas nitko aktivno ne traži Karadžića…Zbog nedostatka političke volje da se uhite bjegunci tražim od Vijeća sigurnosti ovlasti da se bjegunci uhite gdje god da se nalaze te da moj ured dobije na raspolaganje sva potrebna sredstva za tako nešto” – kazala je Carla del Ponte na kraju svog istupa pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

XS
SM
MD
LG