Linkovi

Bush: Izbor je na Irancima


Iran je oprezno reagirao na ponudu. Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja, Ali Larijani, ocjenio je ponudu pozitivnom, ali je rekao i da sadrži neke dvosmislenosti. Predsjednik Bush je upitan o tim komentarima nekoliko sati kasnije dok je obilazio južnu američku granicu. U razgovoru s novinarima u Laredu, u Teksasu, izgledalo je da je predsjednik optimističan.

"Vjerujem da je reakcija pozitivna. Želim ovo pitanje s Iranom rješiti diplomatski."

Predsjednik Bush je istaknuo da su paket poticaja pripremile tri zemlje koje su pregovarale s Iranom – Britanija, Francuska i Njemačka – uz konzultacije Sjedinjenih Država, Kine i Rusije. Predsjednik je rekao da Iran sada zna da sve ove zemlje žele da se problem rješi. B

"Vidjet ćemo hoće li Iranci ozbiljno razmotriti našu ponudu. Izbor je na njima."

Predsjednik je dodao da su Sjedinjene Države ponudile izravno uključivanje u pregovore s Iranom ukoliko Teheran odustane od obogaćivanja urana i reprocesiranja radioaktivnih materijala na provjerljiv način. Iran tvrdi da treba gorivo za nuklearne elektrane. No Sjedinjene Države i saveznici su zabrinuti da bi civilni program Teherana mogao biti krinka za razvitak nuklearnog oružja. Pojedinosti paketa predstavljenog Iranu nisu objavljene no vjeruje se da on uključuje podršku za civilne elektrane, možda i američke i europske dijelove za zastarjelu iransku zračnu flotu.

U paketu se spominje i prijetnja mogućom akcijom Ujedinjenih naroda ukoliko Teheran odbije ponudu. Glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack, kaže da su Iranci poručili Javieru Solani da trebaju vremena da prostudiraju ponudu. McCormack je rekao da Washington ne očekuje trenutni odgovor, ali je dodao da Teheran ima tjedne, a ne mjesece za donošenje odluke.

XS
SM
MD
LG