Linkovi

Predsjednik Bush želi ustavnu definiciju braka kao zajednicu muškarca i žene


Predsjednik Bush je jučer ponovio svoj poziv Kongresu da odobri ustavni amandman kojim bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene. Predsjednik drži da je taj korak neophodan kako bi sudovi svojim presudama ne bi potkopali tradicionalni brak. Predsjednikovi komentari o braku – piše Washington Post – naišli su na odobravanje konzervativnih aktivista i došli su nakon relativnog zatišja s njegove strane po ovom pitanju koje je – kako drže mnogi analitičari – bilo ključno za njegovu pobjedu u Ohio-u i drugim saveznim državama na izborima 2004. godine.

No predsjednikov poziv Kongresu da usvoji ustavni amandman o braku naišao je na nevjericu demokrata i aktivista za prava homoseksualaca. Oni su optužili predsjednika da koristi ovo prijeporno pitanje kako bi ponovno zadobio političku inicijativu nakon propusta po pitanju Iraka i uragana Katrina. Kritičari kažu da su predsjednikovi motivi vidljivi zato što čak i pristaše ustavnog amandmana priznaju da nema apsolutno nikakvog izgleda da on bude usvojen prema trenutnom odnosu snaga u Kongresu, piše Washington Post.

Christian Science Monitor se pita mogu li se naftne kompanije nositi s dodatnim olujama. Naime, devet mjeseci nakon što su uragani Katrina i Rita poharali američku obalu Meksičkog zaljeva razina proizvodnje nafte manja je za 21 posto, a prirodnog plina 13 posto. Prošlogodišnje oluje, naime, uništile su 113 objekata na moru i 53 objekta na kopnu. Iz naftnih kompanija poručuju da su prošle godine naučili lekciju i da su izvukli pouke.

XS
SM
MD
LG