Linkovi

Američko Državno tajništvo objavilo godišnje izvješće o trgovini ljudima


Američko Državno tajništvo objavilo je godišnje izvješće o problematici trgovine ljudima na globalnom planu, za 2005. godinu. Ovo je šest godišnje izvješće ove vrste. Kongres Sjedinjenih Država je prije sedam godina od američke diplomacije zatražio da prati napore stranih država u borbi protiv human traffickinga. Napori se analiziraju u tri kategorije – sudsko kažnjavanje, zaštita žrtava i prevencija. Najozbiljnijim kršiteljima međunarodnih propisa protiv trgovine ljudima prijeti povlačenje američke pomoći, one koja nije vezana uz humanitarnu ispomoć ili redovite bilateralne trgovinske odnose.

'Kada je riječ o trgovini ljudima, Hrvatska je tranzitna zemlja, ali sve više i zemlja iz koje potječu žrtve trgovine ljudima, kao i zemlja odredište' – navodi se u izvješću Državnog tajništva, uz napomenu da je riječ o žrtvama kojima se trguje u svrhu seksualne eksploatacije. U Hrvatsku stižu žrtve ženskog spola, ponajviše iz Rumunjske, Bugarske, Bosne i Hercegovine te drugih zemalja Istočne Europe. Zbog zajedničke granice s Europskom unijom, žrtve se često - u svrhu prostitucije - iz Hrvatske prebacuju u Zapadnu Europu.

2005. godine zabilježen je tek jedan slučaj trgovine ljudima u svrhu prisilnog rada - piše u izvješću Državnog tajništva.

U godišnjem izvješću američke diplomacije navodi se da 'Hrvatska u potpunosti ne poštuje minimalne kriterije kojima je cilj iskorjenjivanje trgovine ljudima, međutim čini znakovite napore kako bi u budućnosti djelovala u skladu s tim kriterijima.'

Zbog ogromnog broja neriješenih sudskih slučajeva, 2005. godine u Hrvatskoj za kaznena djela trgovine ljudima nije osuđena niti jedna osoba.

'Vlasti primjenjuju opsežan program identifikacije i pomoći žrtvama, a postoji i sveobuhvatan program informiranja javnosti o kaznenim djelima ove vrste, te program prevencije. Vlada Republike Hrvatske' – navodi se u izvješću Državnog tajništva – 'trebala bi angažirano voditi istražne sudske postupke protiv odgovornih za trgovinu ljudima, kako bi oni bili optuženi a potom i primjereno kažnjeni.'

Vlasti bi trebale raditi na tome da se implementirani programi prošire na sve potencijalne žrtve koje prelaze preko teritorija Republike Hrvatske, uključujući i žrtve koji se ilegalno useljavaju u Hrvatsku, kao i one koji – u sve većem broju - legalno prelaze hrvatski teritorij na putu k zapadnoj Europi.

XS
SM
MD
LG