Linkovi

Al Gore tvrdi da se ne namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima 2008.


U Washington Postu pronalazimo vijest da je Al Gore odbacuje sugestije o kandidaturi za predsjednika na izborima 2008. godine. Predsjednički kandidat demokrata 2000-te godine kaže da najviše može pomoći time što će educirati ljude o posljedicama globalnog zatopljavanja. "Ne mogu zamisliti okolnosti u kojima bih ponovno postao kandidat. Pronašao sam druge načine da služim i u njima uživam", izjavio je Al Gore. Bivši potpredsjednik SAD-a i predsjednički kandidat demokrata trenutno promovira dokumentarni film "Nezgodna istina" u kojem ukazuje na štetne posljedice globalnog zatopljavanja.

New York Times piše da sve više dokaza upućuje na to da su otrovni dim i pepeo na mjestu rušenja nebodera blizanaca svjetskog trgovinskog centra u New Yorku rezultirali oboljenjem mnogih ljudi koji su radili tijekom devetomjesečnih operacija raščišćavanja ruševima. Times dodaje da se sada pozornost sve više usmjerava na ulogu maski s filterima za pročišćavanje zraka ili respiratora koji koštaju manje od 50 dolara i koji su mogli zaštititi radnike od otrova. Više od 150 tisuća takvih maski je distribuirano, a na ruševinama je radilo 40 tisuća ljudi. Međutim, većina radnika ili nije dobila maske ili ih nije koristila.

Respiratori su sada u središtu federalne tužbe predstavljene u ime više od osam tisuća vatrogasaca, policajaca i privatnih radnika koji tvrde da su bili izvrgnuti otrovima na mjestu rušenja njujorških nebodera blizanaca zbog čega su oboljeli ili strahuju od toga. Odvjetnici koji zastupaju radnike tvrde da nije postojalo središnje mjesto za distribuciju zaštitnih maski niti jedna organizacija za njihovu podjelu niti bilo tko s ovlastima da provjeri jesu li maske distribuirane i uporabljene na ispravan način, navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG