Linkovi

Irački premijer kritizira američku vojsku zbog nasilja prema civilima


New York Times piše da je irački premijer Nuri Kamal al-Maliki osuo paljbu poi američkoj vojsci osuđujući ono što je nazvao napade na iračke civile iz navike. Dok ljutnja zbog izvješća da su američki marinci prošle godine ubili 24-ero civila u Hadithi prošle godine nastavlja potresati novu vlade, iračko državno čelništvo objavilo je da će od američkih dužnosnika zatražiti predaju odgovarajućih dokumenata te da će iračka vlada provesti samostalnu istragu incidenta u Hadithi. Komentirajući taj događaj al-Maliki je rekao da je nasilje protiv civila postalno dnevni fenomen koalicijskih vojnika koji ne poštuju irački narod, piše u New York Timesu.

«Oni će ih pregaziti svojim vozilima i ubiti samo na temelju sumnje. To je potpuno neprihvatljivo», izjavio je al-Maliki. Ovakve neuobičajeno oštre riječi upućene američkoj vojsci o kojoj očajnički ovisi pokazuju da se irački premijer nalazi pod sve većim pritiskom. S jedne strane od sunita koji su razljućeni izvješćima o ubojstvu civila u Hadithi, a s druge, od Amerikanaca koji žele da rješi svađe unutar svoje krhke koalicije koje su ga onemogućile u imenovanju ministara obrane i unutarnjih poslova, navodi New York Times.

Pišući o istoj temi Washington Post javlja da se istražitelji incidenta u Hadithi nadaju da će ekshumirati tijela nekoliko ubijenih iračkih civila kako bi se prikupili važni forenzički dokazi. Istražitelji bi, naime, mogli utvrditi udaljenost s kojih su hici ispaljeni u žrtve, zatim kalibar metaka i kut pod kojim su pogođeni. To bi mogle biti ključne informacije u rekonstruiranju događaja u Hadithi kao i u otkrivanju tko je bio umiješan. Kako piše Washington Post, mogući dokazi isprva su bili odbačeni zato što se ubojstva civila u Hadithi nisu tada smatrala zločinom.

XS
SM
MD
LG