Linkovi

Ključ uspjeha u Afganistanu isti kao i prije pet godina


Unatoč intenziviranju napada talibana, vojni planeri u Afganistanu kažu da je ključ uspjeha misije u toj zemlji isti kao i prije pet godina, pridobijanje lokalnog stanovništva. Naš novinar nedavno je boravio s američkim vojnicima u afganistanskoj pokrajini Paktia, nekadašnjem uporištu talibana, gdje grade škole i nove ceste.

Lokalni radnici postavljaju kamene ploče na mjesto i rade prekovremeno kako bi dovršili cestu koju grade još od veljače. Cesta duga oko 15 kilometara povezivat će ovo malo selo s tržnicom u obližnjem gradiću, zvanom Orgun-E. Ovaj projekt u potpunosti financira američka vojska. Unutar američke baze u mjestu Orgun-E nadležni kažu da su temeljni projekti poput ovoga ne samo najbolji nego i jedini način za pobjedu nad pobunjenicima. Poručnik Benjamin Bryant kaže da su militanti uspostavili baze duž granice s Pakistanom. Oni napadaju po noći, a potom se povlače preko granice prije jutra kako bi bili izvan dosega američkih snaga.

Poručnik Bryant dodaje da se američki cilj promijenio: od sukobljavanja s neprijateljom na pridobijanje lokalnih zajednica. "Nije nam važno promjeniti mišljenje militanata. Oni će ostati militanti. Ali, želimo pridobiti ljude koji žive u području jer ukoliko oni ne budu voljeli militante, sami će ih izbaciti".

Američka vojska ovdje provodi više vremena u gradnji škola nego u bombardiranju pobunjenika. U pokrajini Paktika, ukupni proračun za građevinske projekte iznosi oko 40 milijuna dolara. Američki vojnici rade na svemu, od gradnje novih cesta do ulične rasvjete koja koristi sunčevu energiju.

Glavni zapovjednik u ovom području potpukovnik Chris Toner kaže da novi pristup donosi nedvojbeni uspjeh koji, kako kaže on, znači da su pobunjenici izgubili važno uporište u pokrajini Paktia. "Na ovim cestama nismo imali improviziranih eksplozivnih naprava. Na ovim cestama nismo dolazili u kontakt s neprijateljem. Pitao sam jednog poduzetnika kakva je sigurnost i on je odgovorio dobra, a kad sam ga pitao zašto pokazao mi je na cestu.

No u drugim dijelovima Paktike situacija nije podjednako dobra. Američka ophodnja u Bermelu izlazi iz baze nakon što su dobili izvješće da se skupina talibana možda kreće u njihovom smjeru. U udaljenim naseljima dominiraju talibani. Lokalno stanovništvo kaže da pobunjenici dolaze noću i prijete svima koji surađuju s Amerikancima. Prije šest mjeseci talibani su odrubili glavu lokalnom policijskom zapovjedniku.

Gradonačelnik danas boravi u utvrđenom kompleksu u sklopu kojeg se nalazi i američka vojna baza. Poručnik Sean Parnell kaže da će projekti razvitka morati pričekati dok se situacija ne stabilizira. "Jednom kad se uspostavi sigurnost doći će i do građevinskih projekata. Mi samo želimo pokazati ljudima da smo tu i da marimo za njih".

Kašnjenje, međutim, izaziva bojazan, ne samo ovdje već i diljem zemlje. Pukovnik Toner kaže da će se bez dodatne međunarodne podrške sigurnost pogoršati, a ne popraviti.

XS
SM
MD
LG