Linkovi

O pravu na liječenje djece oboljele od AIDS-a - pred Glavnom skupštinom UN-a


Koalicija organizacija koje zagovaraju dječja prava uputila je molbu svijetu tražeći da međunarodna zajednica prizna kako djeca zaražena virusom HIV imaju pravo na liječenje. Ovaj će problem biti jedna od glavnih tema rasprave na zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, ovaj tjedan.

Dok se ovaj međunarodni forum priprema za cijeli tjedan rasprava na najvišem nivou na temu AIDSa, grupa organizacija koje sebe nazivaju Globalnim pokretom za djecu, podsjeća na zaboravljene žrtve ove pandemije. Čelnica UNICEF-a, Ann Veneman, naziva zaraženu djecu «naličjem AIDSa»: "U ovih 25 godina od kada je pandemija AIDSa započela, svijet i dalje vidi zarazu HIVom kao primarno bolest odraslih. Ovo je potpuno neispravno shvaćanje, jer djecu AIDS pogađa na puno različitih nivoa. Oni ostaju bez roditelja i bez učitelja, nedostaje im ispravno liječenje i briga, nedostaje im zaštita. Ustvari, kad je u pitanju pandemija AIDSa, jedina stvar koja djeci ne nedostaje su katastrofalne posljedice ove bolesti."

Ann Veneman nam kaže da samo jedno od dvadesetoro zaražene djece bude liječeno na ispravan način. Ona je uputila zahtjev svjetskoj zajednici tražeći da prizna kako djeca imaju prava na liječenje koja nisu ni po čemu različita od prava zaraženih odraslih pacijenata, iako se potrebe zaražene djece ponešto razlikuju od potreba odraslih: "Neispravno je shvaćanje da sve ono što koristiti odraslima mora koristiti i djeci. Mi znamo da to nije točno. Primjerice, dijagnosticirati ovu bolest kod dojenčeta je teško i zahtijeva iskustvo i skupu opremu koja nije dostupna u zemljama u razvoju. A ako AIDS kod djece ne možemo dijagnosticirati, onda ga ne možemo ni liječiti."

U izvješću Globalnog pokreta za djecu između ostalog kaže se i da od svako desetoro djece zaražene HIVom, devetoro njih bolest dobiju od majke. Kaže se i da samo jedna, a u nekim dijelovima svijeta nijedna, zaražena trudnica ima mogućnost liječenja koja bi mogla spriječiti zarazu nerođenog djeteta. I upravo će ove i njima slične statistike biti tema trodnevnih razgovora koji započinju 31. svibnja u New Yorku, a u kojima se očekuje učešće desetine visokih državnih djelatnika, stotine svećenika i još tisuću ostalih učesnika. Tri će se dana, monstruozno i skriveno naličje ove bolesti jasno pokazati svijetu.

XS
SM
MD
LG