Linkovi

Američka vojska upućuje pojačanje u pokrajinu Anbar


Američka vojska je priopćila da će u zapadnu iračku pokrajinu Anbar razmjestiti pojačanja – izvještava Washington Post. Kako se navodi, radi se o punom sastavu jedne oklopne brigade koja broji tri i pol tisuće vojnika. Naime, val nasilja u pokrajini Anbar ozbiljno je potkopao napore da se plemenski čelnici sunita okrenu protiv pobunjenika. Kako javlja Washington Post, od kraja prošle godine pobunjenici su ubili 11 plemenskih vođa u Ramadiju nakon što su sunitski šeici u tom gradu započeli otvorenu suradnju s američkim vojnicima. Pobunjenički napadi su - navodi Post – zaustavili suradnju između sunitskih vođa i američkih snaga u Ramadiju.

New York Times javlja o novom trendu u američkom visokom obrazovanju – sve više studenata upisuje se na koledže bez završene srednje škole. Prema posljednjim dostupnim podacima, iz 2004. godine, diljem Sjedinjenih Država 400 tisuća polaznika upisalo se na koledže bez završene srednje škole. Premda oni čine svega oko dva posto od svih polaznika koledža u Sjedinjenim Državama novi trend izaziva kontroverzu. Jedna strana drži da takvim studentima ne bi trebalo dopustiti upis na koledže, a drugi vjeruju suprotno.

A nakon nedavnog ubojstva dvoje policajaca u Virginiji, koje je ustrijelio mentalno bolesni 18-godišnjak, Washington Post otkriva da se roditelji varaju kad misle da djeca ne znaju gdje drže vatreno oružje. U novom istraživanju provedenom na uzorku od 201 roditelja pokazalo se da je 39 posto djece znalo točnu lokaciju na kojoj roditelji drže vatreno oružje, a 22 posto ih je njime baratalo. Stručnjaci podsjećaju da su djeca po prirodi jako znatiželjna te da često u kući pronađu stvari koje njihovi roditelji drže skrivenima. Amerikanci inače posjeduju oko 200 milijuna komada vatrenog oružja, a 35 posto kućanstava diljem zemlje posjeduje – kako se vjeruje – najmanje jedan komad vatrenog oružja. Najviše oružja po kućama može se pronaći u ruralnim područjima Juga i dijelovima Zapada, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG