Linkovi

Na utrci Indianapolis 500 natječu se i Michael i Marco Andretti


U utrkama Indianapolis 500 Michael Andretti proveo je na vodećoj poziciji 426 krugova, više nego i jedan drugi vozač koji nije nikad nije uspio pobijediti. 1992., od 200 krugova vodio ih je 160, međutim onda se njegovom bolidu raspao motor. Godne 2003, Michael se prestao natjecati, postavši suvlasnik momčadi Andretti-Green. Njihov je vozač Dan Wheldon prošle godine osvojio utrku, a momčad je prvak Indy lige već dvije godine za redom.

No prošlog prosinca Michael je objavio da se vraća iz mirovine te da će se natjecati na čuvenoj stazi zvanoj ciglana, u Indianapolisu u Indiani. Kaže da mu je cilj iskupljenje: "Znam koliko je važna pobjeda, koja mi je do sada izmicala. Ne podnosim što se za mene zna po tome da usprkos vodstvima nisam nikada uspio pobijediti. Ovo mi je prilika da to promijenim."

Ove se godine Michael Andretti kvalificirao za utrku kao 13. s prosječnom brzinom od preko 361 kilometar na sat, na stazi s krugom od četiri kilometra. I dok se otac Michael pokušava iskupiti, njegov će se devetnaestogodišnji sin Marco na stazi će se nalaziti ispred njega krećući s 9-te startne pozicije.

Natjecanje s vlastitim sinom bio je Michaelu Andrettiju još jedan poticaj za povratak na stazu. Kaže da se natjecao s svojim ocem Mariom no ove je ipak drugačije, u svakom slučaju lakše nego ga gledati sa strane. "To je još jedan od razloga zašto to činim. Voženje vlastitog bolida okupirati će mi pozornost, umjesto da sjedim pored staze i grizem nokte gledajući ga kao vozi" - kaže Michael Andretti.

Michael i Marco Andretti četvrti su otac-sin dvojac Indianapolisu, svi ili iz obitelji Andretti ili njihovih najvećih rivala – obitelji Usner. Al Usner Junior koji će također nastupiti u nedjelju osvojio je trku dva puta, njegov otac Al Usner pobijedio je četiri puta a stric Bobby Usner također dva put. U nedjelju na 90-toj po redu utrci Indianapolis 500, Andretiji se nadaju da će postati još jedna obitelj višestrukih pobjednika.

XS
SM
MD
LG