Linkovi

Američki crnci i hispanici u nadmetanju za radna mjesta


Christian Science Monitor piše da sve više dolazi do sukobljavanja američkih crnaca i pripadnika latino-zajednice oko radnih mjesta. U tekstu iz Los Angelesa navodi se kako 99 posto radnika u građevinskoj djelatnosti danas čine hispanici. Dok Kongres razmatra zakon kojim bi došlo do reforme imigracijskog sustava u gradovima, u kojima je gotovo polovina mladih crnaca nezaposlena, sve je intenzivnija debata o tome potiskuju li latino-američki imigranti crnce s radnih mjesta u trgovinama, restoranima, hotelima, tvornicama i drugdje.

Hispanici i crnci gravitiraju ka istim gradskim područjima i tržištima rada na kojima se traži manje kvalificirana radna snaga. Rezultat toga je, piše Christian Science Monitor, sukob dvije zajedince oko niže plaćenih radnih mjesta. Statistike pokazuju da mladi crnci imaju problema na tržištu rada. Nezaposlenost u toj kategoriji iznosi 40 posto, a nazočnost imigranata samo doprinosi njihovim problemima u pronalasku poslova. Prema istraživanju Centra Pew provedenom prošlog mjeseca, 78 posto crnaca tvrdi da im je teško pronaći posao u njihovim lokalnim zajednicama dok isto smatra 55 posto hispanika, navodi Christian Science Monitor.

New York Times pak izvještava da su graditelji nakon višemjesečnih radova i 800 milijuna dolara gotovo dovršili zaštitni zid u New Orleansu koji se urušio za prošlogodišnjeg uragana Katrina nakon čega je grad poplavio. Ovaj projekt dovršava se u pravo vrijeme, upravo na početak nove sezone uragana. Stručnjaci kažu da je sustav zaštitnih zidova i kanala poboljšan. Međutim, dok se pobornici i kritičari projekta slažu da su vojni inženjerci uglavnom ispunili cilj, neovisni stručnjacu kažu da je glavni problem upravo u cilju. Naime, oni tvrde da je New Orleans još uvijek pod opasnošću od novog plavljenja – u slučaju dolaska snažnog uragana – zato što razina zaštite još uvijek nije dovoljna.

XS
SM
MD
LG