Linkovi

Iran traži dijalog sa SAD-om


Nakon nedavnog pisma iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada predsjedniku Bushu, Iran je izričito zatražio izravne pregovore o svom nuklearnom programu, javlja Washginton Post pozivajući se na američke dužnosnike, iranske analitičare i strane diplomate. Želja za takvim razgovorima, nastavlja post, pokazuje promjenu politike i tabua u kojima se isključivala mogućnost kontakata s Washingtonom. «Prije dva mjeseca nitko ne bi vjerovao da će gospoda Hamnei i Ahmadinejad zajedno pokušati pridobiti Georgea Busha da započne pregovore», kaže Saeed Laylat, bivši vladin dužnosnik i istaknuti analitičar u Teheranu.

«Ovo je znak promjene strategije. Oni uviđaju da je situacija opasna te da ne smiju gubiti vrijeme, da se trebaju otvoriti». Međutim, kako piše Post, Bushova administracija je odbacila ponudu o otvaranju izravnih pregovora kao taktički potez. Prijašnje iranske pokušaje da se uspostave kontakti s Washingtonom potkopali su iranski konzervativci. Posljednji pokušaj uspostavljanja kontakta sa Sjedinjenim Državama, prije Ahamdinejad, probao je reformistički klerik Muhamed Hatami, podsjeća Washington Post. Analitičari kažu da su tvrdolinijaši trebali neprijateljski odnos sa Sjedinjenim Državama. Međutim, sada, kada iračkom političkom scenom dominiraju konzervativci oni više nemaju bojazan da bi im pokušaji stvaranja veza s Washingtonom mogli donijeti negativne bodove kod domaće javnosti.

New York Times piše, pak, kako je racija agenata FBI-a na ured demokratskog kongresmena iz Louisiane osumnjičenog za primanje mita dovela do podjela između republikanaca u Kongresu i Bijele kuće. Republikanci, naime, tvrde da je izvršna grana vlasti prekoračila svoje ovlasti kad su agenti FBI-a došli u zatvorenu kongresnu zgradu, zatražili ulazak u ured kongresmena Williama Jeffersona iz Louisiane, i ostali u njegovom uredu cijelu noć pregledavajući njegove dokumente. Jedan od istaknutih republikanaca u Kongresu izrazio je vjerovanje da će prijepor oko ovlasti u ovom slučaju završiti pred Vrhovnim sudom.

XS
SM
MD
LG