Linkovi

Kakva će biti budućnost NATO saveza?


Do NATO-vog summita u Rigi u studenom razbistriti će se najveći dio dilema o tome kakav će NATO savez trebati njegovim članicama i svijetu. Znade se samo što summit neće odlučliti – kako sada stvari stoje, budući da je riječ o skupu posvećenom raspravama o ulogama Saveza u izmijenjenom svijetu, neće biti pozivnice zemljama – aspiranticama, te je jedini upitnik do koje će mjere Saveznici ići u varijaciji na znanu temu da vrata NATO-saveza ostaju otvorenima.

Summit poslije Rige organizirat će se na proljeće 2007, dakle proći će godina i pol do službene pozivnice zainteresiranima, u ovoim slučaju «najmanje jednoj zemlji skupine jadranske povelje», Hrvatskoj. O unutarnjoj stabilnosti Albanije i Makedonije ovisi hoće li i one u NATO. Sam NATO mora raščistiti da li će igrati ulogu globalog policajca ili će se posvetiti drugačijim vrstama zadataka i na koje će ih načine obavljati. Njegov je krug suradnje i partnera sve širi, kao i područje djelovanja.

Afganistan je postao svakodnevica, potpora mirovnoj misiji Afričke unije u Darfuru provjera je novih vidova suradnje. NATO garantira sigurnost svojim građanima, stvoren je za potrebe Hladnoga rata no prvi i jedini put članak V Povelje kojim se napad na jednu članicu Saveza tretira napadom na sve, aktiviran je poslije terorističkih udara na SAD 11. rujna.

Većina članica vidi NATO-vu ulogu u spriječavanju terorizma, stvaranju različitih koalicija na raznim stranama svijeta, boljoj suradnji. Neće biti zaboravljene ni mirovne misije tipa kosovske. Do sada su NATO-ve operacije angažirale sve Saveznike, povećan savez i počesto razlika u procjenama gdje se koristi oružje a gdje su dovoljna diplomacija ili pritisci otvorio je opciju da u pojedine akcije ulaze samo neke, a ne sve zemlje.

Okvir za bolju surandju je, smatraju neki a oni su u većini, i širenje sustava paretnerstva za mir van terena Europe. NATO će se u ime sigurnosti građana morati okrenuti s prostora Europe prema svjetskoj pozornici, primarno Aziji i Africi, što je dijelom već i učinio. Stoga će odgovori summita u Rigi biti interesantni i s dugoročnim posljedicama.

XS
SM
MD
LG