Linkovi

Spomenik američkim istraživačima Lewisu i Clarku


Umjetnica Maya Lin, koja je dizajnirala Memorial vijetnamskim veteranima u Washingtonu, radi na novom umjetničkom djelu, ovaj put na sjeverozapadu Sjedinjenih Država. Ovo će djelo biti posvećeno dvojici velikih istraživača 19og stoljeća.

Nakon što bude potpuno završeno, djelo Maye Lin sastojat će se od nekoliko tvorbi smještenih na rijeci Columbia i njenim pritocima, a posvećeno će biti dvjestogodišnjici ekspedicije Lewisa i Clarka. Povijest nam kazuje da je godine 1803., američki predsjednik Thomas Jefferson, odabrao ova dva časnika da krenu u istraživanje teritorija uz rijeku Missouri i dalje do Pacifika, istraživanje zemlje koju je Amerika kupila od Francuske.

Dva su istraživača i njihov tim na put krenula sljedeće godine, a njihov dvije i pol godine dug put još uvijek draži maštu američkih pustolova. Maya Lin je stekla međunarodnu slavu kada je, još kao student sveučilišta Yale, pobijedila na natječaju za dizajn Memoriala vijetnamskim veteranima. Godine 1980. taj je crni zid u obliku slova «V» postao izraz zahvalnosti za 58 tisuća američkih vojnika koji su izgubili živote u Vijetnamskom ratu. Prije šest godina, koalicija sastavljena od većeg broja javnih grupa iz Savezne države Washington, odlučila je da zamoli ovu Amerikanku američkog porijekla da umjetničkim djelom pomogne odati počast slavnim istraživačima. A

"Komisija je odlučila da sam upravo ja taj umjetnik koji bi mogao povijesni značaj Lewisa i Clarka vidjeti u jednom drugačijem svjetlu."

Nije ovo prvi put da se ova umjetnica bavi povijesnom problematikom. Njen spomenik u Montgomeriju, u Saveznoj državi Alabami, podignut je u čast borca za ljudska prava Martia Luthera Kinga. Projekt se temeljio na jednom od citata iz Biblije, koji je doktor King iskoristio u svom legendarnom govoru «I have a dream».

On je rekao kako se borci za ravnopravnost među ljudima neće smiriti sve dok «pravda ne bude tekla kao snažna rijeka i poštenje kao planinski brzac». Na spomeniku Martinu Lutheru Kingu upravo su ove riječi uklesane, a preko njih teče voda. Lin nam je rekla da će i za spomenik koji će se podignuti u spomen Lewisu i Clarku, koristiti simbiozu povijesti i prirode.

"Ja sebe smatram ljubiteljem prirode. Istinskim ljubiteljem. I zato se želim sjetiti Lewisa i Clarka ne samo kao povijesnih ličnosti koji su utjecali na kulturu američkih Indijanaca, nego i na osobe koje su zabilježile mnogo ekoloških detalja svoga puta. Jer, okolina se jako promjenila u ovih dvjestotinjak godina."

Smješten na putu kojim je ekspedicija Lewisa i Clarka prošla, u području koje danas pripada Saveznim državama Washington i Oregon, ovaj će memorijal pružiti priliku za učenje povijesti i kulturnih običaja američkih starosjedilaca, a postoje i nade da će se rehabilitirati i nešto prirodnih ljepota. Prvi je dio spomenika nedavno otkriven na mjestu koje se zove Rt razočaranja. Nazvan je tako jer su njegove vode bile bile pogubne za istraživače.

"Obnavljamo najveći dio vodenih površina u ovom parku. Zatvorili smo parkirališta i zamjenili ih biljkama i travama koje rastu u ovom području. Svi moji planovi usklađeni su s ekološkim probitkom ove regije i nadam se da ćemo tisuće četvornih kilometara zemlje vratiti u stanje u kojim su nekada davno bili."

Na jednom od mjesta, Lin planira izložiti sva botanička otkrića dvojice istraživača. Na drugom opet, dati će listu životinjskih vrsta koje su Lewis i Clark opisali u svojim dnevnicima. Neke od njih su sada ugrožene i prijeti im istrebljenje. Kaže nam da je važno prihvatiti činjenicu da je priča o Lewisu i Clarku složena priča koja nam govori ne samo o zemlji i ljudima, nego i o biljkama i životinjama te regije. Planira se da će najveći dio projekta biti završen do 2008 godine.

XS
SM
MD
LG