Linkovi

Slavljenje jedinstvenog svijeta glazbom


Mladi glazbenici iz 18 zemalja koji studiraju u Sjedinjenim Državama nastupaju zajedno na manifestaciji nazvanoj 'Slavlje ujedinjenog svijeta'. Manifestacija osim koncerata uključuje i radionice i seminare u gradovima i mjestima širom Amerike. Cilj ovog projekta je širenje kulturnih horizonta, promicanje tolerancije, te suprotstavljanje neznanju koje je često temelj međunacionalnoj mržnji.

Zade Dirani vjeruje da glazba može pozitivno utjecati na ljude, pogotovo na njihov način razmišljanja: "Glazba predstavlja univerzalni jezik koji ne poznaje političke i vjerske granice." Ovaj 26-godišnji klavirist i skladatelj iz Jordana organizirao je koncertnu turneju 'Slavlje ujedinjenog svijeta'. Cilj manifestacije je promicanje multi-kulturalnosti.

"Želimo uspostaviti mrežu glazbenika koji razmišljaju na sličan način, koji vjeruju u moć glazbe da ujedini ljude," kaže Zade Dirani, koji je proveo audicije širom Amerike na kako bi za svoj simfonijski orkestar izabrao ukupno 38 mladih glazbenika, iz 18 zemalja – od Tunisa i Turske, Španjolske i Dominikanske Republike, pa do Kine i Koreje. "Ne samo što je riječ o izvrsnim glazbenicima, već se radi i o svojevrsnim kulturnim ambasadorima," kaže Zade Dirani.

"Svaki predstavlja određeni regiju. Osim glazbe, angažirani smo i na međuvjerskom dijalogu, vodimo seminare, raspravljamo o mirnom rješavanju sukoba, uspostavi mira u svijetu. To radimo i kao glazbenici, ali i kao budući istaknuti članovi društava iz kojih dolazimo. Primjerice, ponekad organiziramo raspru o krizi na Srednjem istoku, ili međuetničkim odnosima u Indiji, dok već drugu večer govorimo o organizaciji školskih programa za upoznavanje klasične glazbe," kaže Dirani.

23-godišnja čelistica Xiaodan Zheng rođena je u Kini, odrasla je u Rusiji, a studira glazbu u Kaliforniji. Ona kaže da je američka publika s velikim oduševljenjem pozdravila manifestaciju 'Slavlje jedinstvenog svijeta': "Kao glazbenici, naviknuti smo na aplauz. No, na ovoj manifestaciji po prvi put mi plješću ne samo kao muzičaru, već i kao predstavnici jedne strane kulture, koja svojim talentom želi ujediniti ljude. Ovaj moj motiv svatko može shvatiti."

Iranac Ali Bekhradi, izvođač na tradicionalnom instrumentu santur – vrsti citre – slaže se sa svojim kineskim kolegom. "Santur je nešto manji od citre kakva se koristi u Americi. Trapezoidnog je oblika i na svakoj strani ima po devet žica. Pri muziciranju, žice udaram posebnim batićima. Zvuk santura je vrlo lijep i – vjerovali ili ne – vrlo skladno zvuči sa simfonijskim orkestrom."

Ali Bekhradi je sa svojim kolegama iz 18 zemalja posjetio desetine američkih škola. Nakon koncerta obično slijedi razgovor s učenicima. "Najljepše je kada komunicirate s publikom, pogotovo mladima. Znatiželjni su, pitaju vas razne stvari. Nakon koncerta, malo pričamo o zemljama iz kojih dolazimo. Drago mi je što ih mogu upoznati s mojom domovinom, Iranom, o tome kako tamo ljudi žive, o njezinoj kulturi."

Engin Grindin iz Turske svira u orkestru udaraljke. Posebno mu je drago što američkoj publici može predstaviti 'dumbeck' ili 'tablu' - vrstu bubnja iz njegove domovine. "Ovo je prvi put da ovdje profesionalno izvodim glazbu na tabli. Cijeli život izvodim glazbu sa Srednjeg istoka, ali nikad nisam svirao sa simfonijskim orkestrom. Najviše volim kada publici objašnjavam karakteristike instrumenta, njegove korijene."

Lisu Lim, harfisticu iz Malezije, najviše je impresionirala činjenica što svi ti raznorodni instrumenti – sa svih strana svijeta – pri zajedničkom muziciranju tako skladno zvuče. "Fascinantno je kad na jednoj strani pozornice vidite sve te instrumente sa Srednjeg istoka, a na drugoj harfu, i druge 'zapadnjačke' instrumente. Bez obzira na razlike, zajedničko muziciranje vrlo dobro zvuči."

Članovi ovog međunarodnog studentskog orkestra u pravilu odsjedaju s američkim obiteljima, na svakoj postaji svoje koncertne turneje. Manifestaciju 'Slavlje jedinstvenog svijeta' novčano su potpomogli jordanska kraljica Noor, Glazbena akademija Koledža Berklee te organizacija Seeds of Peace, koja radi na mirnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba. Projekt su pomogle manjim prilozima i stotine građana i američkih ustanova.

25. svibnja, mladi glazbenici nastupaju u Houstonu u Teksasu, a turneju završavaju početkom lipnja u Los Angelesu. No, organizator turneje Zadi Dirani ne želi da ovo bude tek jednokratni kulturni događaj. On već radi na planu rada za sljedećih pet godina, koji bi obuhvatio koncertne turneje po cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG