Linkovi

Republikanci gube podršku


Washington Post izvještava da je sve više republikanskih zastupničkih mjesta u Kongresu dolazi u pitanje čak i onih koja su se početkom godine smatrala sigurnim za republikance. S padom popularnosti predsjednika Busha i republikanaca u Kongresu stratezi republikanske stranke primjećuju znakove slabosti čak i u područjima kao što je, na primjer, konzervativno predgrađe Virginia Beach-a u kojem dominiraju vojne obitelji. Neki republikanski veterani iz 1994. godine – kada su republikanci preuzeli kontrolu nad Kongresom od demokrata – vide neke zabrinjavajuće paralele.

Prednost republikanskih kandidata u dominantno republikanskim okruzima se topi, piše Washington Post. Politički analitičar Stuart Rothenberg sada vjeruje da će rezultat izbora biti neizvjestan u 42 okruga, a prošle godine u rujnu bilo ih je 26. Republikanci kažu da ovakvi podaci prestavljaju razlog za ranu uzbunu, a ne paniku. Njihovi stratezi drže da će dosta republikanskih mandata biti obranjeno jer neće biti iznenađeni poput demokrata 1994. godine koji su tada izgubili vlast u Zastupničkom domu prvi put nakon 40 godina, stoji u Washington Postu.

New York Times, pak, piše da pod sve većim pritiskom od strane brodarskih kompanija američka Obalna straža najavljuje pretragu većih plovila premda bi te pretrage trebale biti iznenađujuće. Naime, brodarske kompanije drže da je iznenadno zaustavljanje brodova i kontrola na moru bespotrebno te da brodarske kompanije košta 40 tisuća dolara po satu. Neki lokalni zapovjednici Obalne straže su zbunjeni praksom najavljivanja inspekcija. U nekim područjima kontrole se najavljuju 24 sata unaprijed no neki zapovjednici kažu da takva praksa potkopava svrhu inspekcija.

XS
SM
MD
LG