Linkovi

Hrvatska će na službeni poziv u NATO savez čekati još godinu i pol dana


Hrvatska neće biti pozvana u NATO na ovogodišnjem summitu ali će se vrata saveza službeno otvoriti na idućem, 2008. godine.

Hrvatska će još godinu i pol dana čekati na službenu pozivnicu u NATO savez. Na pripremnim sastancima za sve bliži summit NATO-a u Rigi naglašeno je da se na ovome susretu lidera zemalja–članica Atlantskog saveza neće biti nikakve odluke o primanju novih Saveznika. To će biti summit konsolidacije, dogovora kojim će smjerom ići NATO-savez i s kakvim će se izazovima baviti.

No, a kako su to već dali naslutiti i ministri vanjskih poslova na pripremnom sastanku u Sofiji, zemljama–aspiranticama, znači tzv. 'skupini jadranske povelje', Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji, biti će odaslan jasan signal da su dobrodošli i da će službena pozivnica biti upućena na summitu na proljeće 2008. godine, za godinu i pol dana.

Zanimljiva je terminologija kojom barataju u glavnom NATO-vom sjedištu u Bruxellesu: poziv će biti upućen, kaže se, 'najmanje jednoj od ove tri zemlje'. Hrvatska se smatra sigurnom jer je zadovoljila, ili je na pragu zadovoljenja, svih traženih kriterija.

No, budući da se uvijek podsjeća kako 'u NATO ne ulaze vojske nego društva', zabrinuti potencijalnom političkom nestabilnošću u Albaniji pa čak i u Makedoniji - kojoj tek predstoje izbori - predstavnici Saveza su dozvolili i opciju da unutarnji problemi i politička neizvjesnost kao njihov ishod odgode ulazak ove dvije zemlje – budu li problemi dovoljno ozbiljni da se čitaju kao dugoročna prijetnja društvu.

Kraj ovog mjeseca obilježit će sastanci Sjevernoatlanstkog vijeća s ministrima vanjskih poslova i obrana sve tri zemlje–aspirantice. Okosnica dijaloga je standardna za ovo doba godine: provedba godišnjeg plana priprema za članstvo u Savezu, poznatog i kao MAP, Membership Action Plan.

XS
SM
MD
LG