Linkovi

WP: SAD ponovno u Somaliji, ali tajno


Više od desetljeća nakon povlačenja američkih postrojbi iz Mogadiša, nakon katastrofalne vojne intervencije, Sjedinjene Države su ponovno u Somaliji, ali potajno, piše "Washington Post", citirajući mišljenja nekih domaćih stručnjaka za američku politiku u Africi. Ti stručnjaci smatraju da američka vlada tajno pruža podršku lokalnim moćnicima koji se žestoko bore protiv islamskih skupina za kontrolu nad glavnim gradom Somalije.

Dužnosnici američke administracije odbijaju izravno odgovoriti podržavaju li somalijske 'gospodare rata', koji se prikazuju savezom protiv terorizma u – kako piše washingtonski list – 'očiglednom marketinškom pokušaju pridobijanja američke podrške'. No, opasnost od terorizma u vezi sa Somalijom za američku je administraciju vrlo realna: ta zemlja je u potpunoj anarhiji i bezvlađu od 1991, čamcem dostižna iz Jemena; za ulazak ne treba viza, nema policije koja bi išta kontrolirala, a niti efikasne vlade. Glavni je grad toliko nesiguran da ga se ne usudi posjetiti niti premijer prijelazne vlade, koja djeluje uglavnom iz susjedne Kenije.

Citirajući visokog obavještajnog dužnosnika – koji je želio ostati anoniman – "Washington Post" piše da američki dužnosnici vjeruju da Somalija nije još 'sigurno utočište' za al-Qaidu, ali da se u njoj krije manji broj operativaca te terorističke mreže, ponaosob oni koji su bili uključeni u bombaške napade na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar Es-Salamu, 1998. Imenovani eksperti kažu da Sjedinjene Države ovise o obavještajnim podacima koje dobivaju od somalijskih 'gospodara rata', dodajući da bi bilo krajnje nerazumno da Amerika ignorira potencijalne terorističke implikacije stanja u Somaliji.

A, iz najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today" – mali, ali specifični, doprinos globalnim prosvjedima uoči današnje premijere filma "Da Vinci Code", u Cannesu. Naime, svoj je glas protiv filma digla i američka Nacionalna organizacija za albinizam i hipopigmentaciju, nezadovoljna što je jezivi ubojica u priči – jednako kao što je opisan i u knjizi – albino.

Prema riječima Michaela McGowana, albina koji je na čelu te organizacije, "Da Vinci Code" će biti 68. film od 1960. godine koji prikazuje zlikovačkog albina. U istom periodu, ističe on, nije bilo niti jednog filmskog albina pozitivca. No, kako kaže McGowan, njegova organizacija će pokušati iskoristiti popularnost filma kako bi povećala svijest javnosti o albinizmu.

XS
SM
MD
LG