Linkovi

Prirodne znanosti američkim gimnazijalcima - 'potpuno nerazumljive'


Prema nekim istraživanjima, američka su sveučilišta najbolja na svijetu. Bez obzira na to, u sustavu američkog osnovnog i srednjeg školstva postoje znatni problemi. Jedan od njih je zanemarivanje prirodnih znanosti.

Američke znanstvenike i pedagoge brine činjenica što se prirodnim znanostima u osnovnim školama i gimnazijama posveećuje sve manja pozornost. Međutim, kvalitetni nastavni programi iz prirodnih znanosti nužni su kako bi se učenici što bolje pripremili za studij.

Prirodne znanosti važne su i za mlade ljude koji neće izabrati karijeru matematičara ili biologa - kaže Bruce Alberts, bivši direktor Nacionalne akademije znanosti: "Prirodne znanosti zaista su od ogromne važnosti za sve učenike. Međutim, način na koje se ovi predmeti predaju pokazuje da se oni ne smatraju važnima. Ali, trebali bi biti. Ako zelimo biti produktivni i kompetitivni, učenici će morati naučiti razmišljati, rješavati probleme, razumjeti vokabular znanosti…"

Govoreći na svjedočenju u Kongresu Sjedinjenih Država , Bruce Alberts je kritizirao autore nekih udžbenika iz prirodnih znanosti, koji – kako je rekao – ‘učenicima ne pružaju način da znanosti zaista i razumiju’. "Način na koji se kod nas uče prirodne znanosti ne razlikuje se mnogo od učenja u nekoj medresi u Afganistanu. Kuran se tamo uči napamet, a djeca uopće ne razumiju što uče jer je tekst napisan na njima stranom jeziku. Kod nas djeca napamet nauče gradivo iz udzbenika prirodnih znanosti, a da često uopće ne razumiju što su memorirali" - rekao je Bruce Alberts.

Neki stručnjaci smatraju da će se gradivo iz prirodnih znanosti usvojiti najbrže ako se učenici upoznaju sa metodama znanstvenog istraživanja, pa se te metode onda iskoriste u nastavi. Bruce Alberts - inače i sam autor udzbenika te profesor na Sveučilištu Kalifornije u San Franciscu - kaže da postoje načini da se utvrdi koja je nastavna metoda najuspješnija: "Da bi došli do metode koja zaista funkcionira, moramo znati kakav se uspjeh postiže kojom metodom. Dakle moramo znati što je relevantno potrebama škola, i kojim se metodama one koriste."

Sukladno s tim, Nacionalna udruga prirodnih znanosti je upravo odobrila financiranje novog nastavnog programa za srednje škole, za neke od predmeta prirodnih znanosti.

Međutim, Dave Ely, učitelj iz Hinesburga u Vermontu, očekuje da će promjene u nastavnom planu biti teško primjeniti. "Ljudi su navikli predavati na određeni način, najčešće onako kako su to naučili na studiju. Promjene će iziskivati dosta truda. Mnogi nastavnici već su dosta uspješni u svom radu iako se koriste tradicionalnim metodama. Po novom, nastavnici će morati učiti zajedno sa učenicima, i to je vrlo različit pristup od sadašnjeg. No, ako želimo kvalitetnu poduku iz prirodnih znanosti, morat ćemo nešto mijenjati" - kaže ovaj učitelj iz Vermonta.

Nacionalna zaklada za prirodne znanosti će do kraja sljedeće godine preporučiti novi nastavni program za prirodnih znanosti, za učenike koji su već stekli naprednija znanja i koji se pripremaju za studij na sveučilištu.

XS
SM
MD
LG