Linkovi

Tehnologija dvojne namjene


Vojni izumi koji postaju naširoko korišten dio svakidašnjice imaju vrlo dugu prošlost, a, sigurno, i zajamčenu budućnost.

Od parnog stroja, pa do putničkih mlažnjaka i još i dalje … tradicija vojnih izuma koji postaju dio svakidašnjice seže u najmanju ruku do parnog stroja, koji je patentirao jedan vojni inženjer. Trebalo je neko vrijeme, ali je na koncu i američka vlada 'zagrizla' u izum zrakoplova braće Wright, a današnji kišni ogrtači datiraju iz Prvog svjetskog rata, kada su ih koristili vojnici u rovovima. Rečeno jednostavnijim rječnikom..." Dvojna namjena je kada vojska investira u tehnologiju koja će, na koncu, imati primjenu i u civilnom životu".

Tako kaže David Allison, kustos za informacijsku tehnologiju u Muzeju američke povijesti, u Washingtonu. On je i voditelj izložbe naslovljene "Cijena slobode", koja je trenutno postavljena u tom muzeju Institucije Smithsonian. "Čitava minijaturizacija elektronike i vrlo mala cijena osobnih računala datiraju iz vojnih ulaganja tijekom kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina prošlog stoljeća. Isto je i s uporabom optičkih vlakana, minijaturizacijom, krutim komponentama, korištenjem interneta – sve te stvari imaju vojnu komponentu. Nekad je vojska bila vodeća u izumima".

Danas je, međutim, čitavo polje toliko veliko, isprepleteno s drugim poljima ljudske aktivnosti, da uloga vojske više nije onako velika kao ranije. No, nakon Drugog svjetskog rata, upravo su vojna istraživanja i ulaganja dovela Sjedinjene Države na čelno mjesto u svijetu na polju tehnologije dvojne namjene.

Pentagonov program znanosti i tehnologije dvojne namjene ima za svrhu održavanje tehnološke superiornosti na bojišnici, a industriju održava konkurentnom na tržištu. Helikopteri Medevac – prvi puta korišteni u Korejskom ratu – danas svakodnevno spašavaju ljudske živote; materijali korišteni za zrakoplove nevidljive za radar koriste se u mnogim tipovima obuće za dugotrajno hodanje; mikrovalna pećnica napravljena je vojnom tehnologijom; terensko vojno vozilo Humvee – naširoko korišteno tijekom Zaljevskog rata – sada se u priličnom broju viđa na američkim prometnicama kao Hummer.

XS
SM
MD
LG