Linkovi

Film tjedna: Posejdon


Avantura počinje na pučini oceana dok putnici na luksuznom brodu "Posejdon" slave dolazak Nove Godine. No, bez upozorenja, ogroman val preplavi brod i prevrne ga: on ostaje plutati, ali potpuno preokrenut.

Unatoč ohrabrujućim riječima kapetana, profesionalni kockar Dylan Johns – u interpretaciji Josha Lucasa – dovoljno je puta plovio na krstarenjima da zna da šanse nisu na njihovoj strani ako budu samo bespomoćno čekali na spas. Nekoliko putnika s njim se slaže.

U svijetu okrenutom naglavačke, mala skupina se zaputi u traganje za izlazom na negdašnjem dnu broda, u strojarnice, gdje će možda – kako se nadaju – cijevi za propelere pružiti izlaz iz tonućeg broda. Temeljena na romanu "Posejdonova avantura", autora Paula Gallica, iz 1969, istoimena ekranizacija iz 1972. postala je predložak za čitav žanr drama katastrofe. Josh Lucas kaže da ova nova verzija pokušava dati više realizma konvencijama tog žanra.

"Originalni film je za mene odlična zabava, ali, kada ga se sada pogleda, ništa u njemu nije realistično. Mi smo pokušali napraviti film koji će biti dobra ljetna zabava, ali, istodobno, i što realističniji prikaz strašne nesreće".

Kurt Russell tumači lik političara Roberta Ramseya, koji je ranije u svojoj karijeri bio vatrogasac, tako da ponešto zna o spašavanju od udesa. Kako kaže, dopalo mu se da se takve pojedinosti o njegovom liku saznaju tek kako odmiče radnja filma

"Ništa ne znate o tim ljudima, a ni oni išta znaju jedan o drugome. Nekima se ne znaju ni imena. To mi je bilo zanimljivo još dok sam čitao scenarij, jer vjerujem da odražava nešto što se često događa i u životu: recimo da četiri ili pet sati koji su ti kritični u životu možda provedeš s ljudima koje uopće ne poznaš … možda ti čak i život ovisi o njima – ili obratno – a da se ljudi uopće ne poznaju."

Film "Posejdon" predstavlja povratak u oceansko okruženje za njemačkog redatelja Wolfganga Petersena, koji je doživio međunarodno priznanje 1981. svojom podmorničkom dramom "Das Boot".

"Očito je da prilično volim obrađivati teme koje se događaju u vodi. To je vrlo dramatičan medij. Gledanje vode dozvoljava mašti da poleti. A, kad počinju loša zbivanja, izražajna snaga vode je nevjerojatna."

Umjesto da se osloni na kompjuterski generirane kadrove i scene, Peterson je izgradio vrlo detaljne scenografske setove, koji uključuju i plamen i vodu koja natapa njegove likove. No, kako ističu glumci, to je film o katastrofi koji, ipak, na koncu, treba služiti kao ljetna zabava. Postava uključuje Richarda Dreyfussa , australsku glumicu Jacintu Barrett, te Njujorčanku Emmy Rossum, koja tumači tvrdoglavu kćerku lika Kurta Russella.

XS
SM
MD
LG