Linkovi

Predsjednik Bush stao u obranu prikupljanja obavještajnih podataka unutar SAD-a


Republikanci i demokrati u američkom Kongresu traže odgovore nakon izvješća prema kojem je američka vlada tajno prikupila podatke o telefonskim pozivima više desetaka milijuna američkih građana. Predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe, Arlen Specter, kazao je da će dužnosnike telefonskih kompanija pozvati na svjedočenje kojem će biti cilj utvrditi ustavnost aktivnosti Agencije za nacionalnu sigurnost. Predsjednik je rekao da se privatnost građana žestoko brani te je dodao da su odgovarajući zakonodavci od ranije upoznati s programom

Predsjednik Bush je jučer stao u obranu programa kao dijela rata protiv terorizma. . Zakonodavci u Kongresu iz obje stranke, međutim, kažu da bi objava o postojanju programa mogla zakomplicirati proces potvrde generala Michaela Haydena na dužnost direktora Središnje obavještajne agencije, CIA-e. Naime, general Hayden nalazio se ranije na čelu Agencije za nacionalnu sigurnost, u razdoblju kad su prikupljani podaci o telefonskim pozivima Amerikanaca.

Stručnjaci kažu da tehnologija koju je koristila američka vlada za sastavljanje ogromne baze podataka o telefonskim pozivima Amerikanaca nije nova te da se godinama koristi u poslovnoj zajednici. Tehnika koju je uporabila Agencija za nacionalnu sigurnost poznata je kao «kopanje podataka» i «analiza društvene mreže». Kompanije, naime, prikupljaju elektronske podatke o kupovnim navikama građana kako bi pratili popularnost svojih proizvoda. Koristeći istu tehnologiju, obavještajni agenti tragajući za mogućom terorističkom aktivnošću u mogućnosti su analizirati ogromnu količinu podataka pokušavajući identificirati veze između različitih pojedinaca i organizacija.

XS
SM
MD
LG